Пентюро донесе първо злато на Франция на домашното Световно по ски

Пентюро донесе първо злато на Франция на домашното Световно по ски

Алекси Пентюро донесе първия златен медал на Франция на домашното Световно първенство по ски алпийски дисциплини в Куршевел и Мерибел, след като спечели алпийската комбинация. За французина това е второ злато в дисциплината, в която той триумфира и в Оре през 2019 година. В Кортина д'Ампецо преди две години Пентюро остана със среброто.

Тогава златният медал бе за австриеца Марко Шварц, за когото днес остана сребърното отличие. Шварц се движеше с темпо да измести Пентюро от първата позиция, но подобно на Микаела Шифрин във вчерашната комбинация при дамите допусна неточност малко преди края на слалома. Тази грешка на австриеца, която донякъде бе причинена и от много неритмичното трасе, което бе наредено от треньора на Германия, позволи на Пентюро да спечели златния медал в своя роден град.

Разликата между първите двама на финала бе 0.10 секунди, като след Супер-Г по-рано днес пасивът на Шварц бе 0.06, но заради своята неточност в края на слалома той загуби още 0.04 секунди. На 0.34 секунди зад Шварц финишира неговият сънародник Рафаел Хаасер, който успя да дублира постижението на своята по-голяма сестра Рикарда, която вчера спечели бронза в женската комбинация.

На крачка от медалите остана американецът Ривър Радамус, който завърши на 0.25 от Хаасер. Топ 5 допълни норвежецът Атле Лий Макграт, който бе най-бърз в слалома, но грешка още на третата врата, която не му позволи да се пребори за медал.

Напълно очаквано участие в слалома за комбинацията не взеха специалистите в скоростните дисциплини Винсент Крихмайт (Австрия) и Александър Омод Килде (Норвегия), които бяха съответно четвърти и седми след Супер-Г по-рано днес. Освен тях участие в слалома отказаха още Стефан Рожентин (Швейцария), Джеймс Крауфорд (Канада), Андреас Сандер (Германия), Броди Сийгър (Канада), Ромед Бауман (Германия), Нилс Алегре (Франция), Блейз Гийзенданер (Франция) и Мартин Чатър (Словения). Всички те се включиха в Супер-Г по-рано днес единствено и само с поглед към скоростните стартове по-късно тази седмица, а не с идеята да се борят за медал в днешния ден.

Програмата за Световното първенство в Куршевел и Мерибел продължава утре в 12:30 часа българско време с женския супергигантски слалом. За мъжете пък утрешният ден предвижда първата официална тренировка преди спускането в неделя. Преди него обаче ще се проведе и мъжкото Супер-Г, което е предвидено за четвъртък от 12:30 часа българско време.

Снимки: Gettyimages

Още от Зимни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти