Пентюро поведе след Супер-Г за комбинация на домашното Световно по ски

Пентюро поведе след Супер-Г за комбинация на домашното Световно по ски

Соченият за основен фаворит за златния медал в днешната мъжка комбинация на Световното първенство по ски алпийски дисциплини в Куршевел и Мерибел Алекси Пентюро защити своето реноме на претендент за титлата, поне в скоростната част на състезанието.

В супергигантския слалом роденият в Куршевел французин се възползва максимално от безбройните си часове на тренировки на пистата „Еклпис“ и даде най-доброто време, финиширайки за 1:08.25 минути. Лошата новина за Пентюро е, че неговият аванс преди слалома по-късно днес е едва 0.06 секунди пред действащия световен шампион в комбинацията Марко Шварц (Австрия), чиято коронна дисциплина е именно слаломът.

Третото място след супергигантския слалом заема вторият от австрийците Рафаел Хаасер, който изостана с 0.14 от Пентюро. Хаасер, чиято сестра Рикарда спечели бронза в алпийската комбинация при дамите вчера, е експерт в Супер-Г и гигантския слалом, но не и в слалома.

Четвъртата позиция също бе за представител на Вундертима – световният шампион в спускането и Супер-Г от Кортина д'Ампецо 2021 Винсент Крихмайр, който завърши на 0.58 от Пентюро. Участието на Крихмайр в слалома по-късно днес обаче не е гарантирано, точно какъвто е случаят и с Алекснадър Омод Килде (Норвегия), който завърши седми в Супер-Г. Както бе и в женската комбинация вчера обаче тези експерти в скоростните състезания участваха днес по-скоро с поглед към скоростните стартове по-късно тази седмица, отколкото с идеята да се борят за медал.

Олимпийският шампион в комбинацията от Пекин 2022 Йоханес Щролц от Австрия практически загуби шансове за златото днес след няколко доста сериозни грешки в средата на трасето, които му костваха над две секунди спрямо Пентюро. Преди слалома по-късно днес Щролц изостава с 2.48 секунди от родения в Куршевел френски състезател, заемайки ... позиция.

Слаломният манш на алпийската комбинация на Световното първенство във Франция започва в 15:30 часа българско време. В него първи по трасето ще се спусне най-бързият от скоростната част на надпреварата Пентюро.

Снимки: Gettyimages

Още от Зимни спортове

Виж всички