Александър Зверев подкрепя връщането към стария формат на Купа "Дейвис"

Александър Зверев подкрепя връщането към стария формат на Купа "Дейвис"

Олимпийският шампион от Токио 2020 Александър Зверев подкрепя връщането към стария формат на Купа "Дейвис" с двубои като домакин или гост, след като Международната федерация по тенис (ITF) откупи обратно правата за отборния турнир за мъже след 2024 година.

ITF продаде правата за Купа "Дейвис" на компанията "Космос" на бившия испански футболист Жерар Пике за 3 милиарда долара за 25 години, което доведе до промени, една от които е определяне на победителя във формат на турнир. Но ITF откупи правата през януари и обяви, че системата на провеждане на надпреварата ще се промени отново.

Преди срещата на Германия срещу Швейцария по-късно днес Зверев заяви, че новият формат е провал и че той е изцяло за завръщане към стария с мачове като домакин или гост за отборите във всички кръгове.

"Видяхте, че с пари история не се купува. Спортът живее от емоции и Купа "Дейвис" винаги е била турнир, където изпитваш най-големите емоции и има най-добрата атмосфера. Можете да се видите от всички, че новата система не проработи", каза Зверев.

Германецът добави, че би предпочел три от пет сета за всички мачове, както в миналото и на Големия шлем. Всичките му съотборници се съгласиха с това, но поне тази година ще се играе два от три сета.

Капитанът на Германия Михаел Колман заяви, че ITF "трябва да включи играчите при обсъждането на плановете" за формата на турнира след 2024 година.

Още от Тенис

Виж всички