Плеяда от звезди в залата за последния бой на Фьодор Емеляненко

Плеяда от звезди в залата за последния бой на Фьодор Емеляненко

Едно митично име в света на смесените бойни изкуства е готово да окачи ръкавиците на пирона завинаги. Руснакът Фьодор Емеляненко има зад себе си спортни години, изписани със златни букви в световната ММА история. Но всяка приказка има своя край. И краят за Фьодор ще бъде в един последен двубой срещу американеца Раян Бейдър под шапката на Bellator.

Емеляненко обяви, че каквото и да се случи по време на срещата, това ще бъде неговият последен мач. По тази причина събитието ще бъде уважено от редица знаменитости, които подобно на именития руснак са популяризирали ММА през последното десетилетия с изявите си.

В публиката ще бъдdj Рампейдж Джаксън, Чък Лидел, Чеъл Сонен, Марк Колман, Дан Хендерсън, Джош Барнет, Франк Шамрок, Ранди Котур, Мат Хюгс и две известни имена от фамилията Грейси – Хензо и Хойс.

Фьодор несъмнено заслужава точно такова внимание за бенефисния си мач. Част от изброените по-горе ММА звезди всъщност са били и негови опоненти в миналото. Дан Хендерсън победи Емеляненко преди години от времето, когато все още съществуваше американската ММА верига „Страйкфорс“, преди да се влее в UFC. Руснакът се би и с Чейл Сонен в късните години на своята кариера, успявайки да победи американеца.

През годините Емеляненко се изправи срещу най-добрите по онова време. Той победи Мирко „Кро Коп“ Филипович в Япония, Гари Гудридж, Ногиейра, Кевин Рандълман, Казаюки Фуджита, Марк Колман, Чонг Ман Хой. По-късно боецът продължи кариерата си в Америка, където се справи с Брет Роджърс. Светът беше шокиран, когато бразилецът Фабрисио Вердум успя да нанесе първо поражение на руснака със задушаваща техника на земята. След това Емеляненко бе победен от Антонио „Голямата стъпка“ Силва след лекарска забрана за продължаване на срещата. Фьодор загуби и от Дан Хендерсън, след като съдията спря двубоя изключително спорно и мнозина се питаха дали е могъл да продължи битката, въпреки тежките удари, които понесе. Поредицата от загуби доведоха до решение на Емеляненко и щаба му да си вземе кратка почивка. След това руснакът се върна на победния път, изправяйки се срещу олимпийския шампион по джудо Сатоши Иши и граплинг звездата от САЩ Джеф Монсън. Фьодор остава един от най-великите за всички времена.

boec.bg

Още от Бойни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти