Българи ще получат стипендии за развитие от "Големия шлем"

Българи ще получат стипендии за развитие от "Големия шлем"

Адриан Андреев и 15-годишните български тенисистки Росица Денчева и Йоана Константинова ще получат стипендии от по 25 хиляди долара от Grand Slam Player Development Programme, съобщават от БФ Тенис.

Програмата за развитие на играчи от Големия шлем е създадена от четирите тенис турнира от Големия шлем през 1986 година. Целта е младите тенисисти да могат да придобият повече състезателен опит на международни турнири. В последните години фондът за развитие на Големия шлем увеличава подкрепата си за най-обещаващите таланти от целия свят. Критериите, по които са определени тенисистите, са: възраст, класиране в ранглистата, представяне по региони и изключителен потенциал.

"Това е страхотна новина. Искам да благодаря за подкрепата от ITF към нашите състезатели", каза спортният директор на БФ Тенис Даниел Ангелов.

"Имахме общо шест кандидати за тази стипендия, които отговаряха на критериите. Трима от тях бяха одобрени. Ясно е, че ITF няма как да одобри и шестимата. От БФ Тенис очакваме да има увеличение на парите от страна на Министерството и спорта. Това увеличение се планира да отиде директно към състезателите. Имаме много младо и перспективно поколение. Така, че тези, които не получиха финансиране от ITF ще бъдат компенсирани от бюджета на федерацията. 

Тук става въпрос за всички талантливи подрастващи тенисисти. Идеята е през 2023-а всички те да бъдат да бъдат обезпечени и подкрепени. Искам да благодаря за подкрепата на Министерството на младежта и спорта и лично на министър Весела Лечева. Тенисът показа през 2022 година, че заслужава да бъде на един по-висок пиедестал. Дано тези очаквания за по-високо финансиране да бъдат реализирани. Така ще може да вкараме тези средства в родните състезатели", допълни Ангелов.

Още от Тенис

Виж всички