Sportal.bg
Използвай App-а за
по-добро усещане
Отвори

Гледай на живо

Турнир на талантите U14 : Зона Велико Търново - Зона Благоевград - 1:0

Босът на Септември: Рискуваме доста, който оцелее - оцелее, на ръба сме, голяма е вероятността да паднем в пропастта

Столичният Септември е един от малкото български отбори, които залагат на голям брой млади футболисти от собствената си школа. Често техни състезатели стигат и до родните грандове. В тази връзка Sportal.bg потърси собственика на клуба Румен Чандъров, който коментира по интересен начин желанието си да развива таланти. 

Той обяви действията си за риск, който може да повлече клуба в пропастта, но допълни, че няма да се откаже от тази концепция. “Бюджетът ни е 1,2 млн. лева. Мога да давам два или три, но резултатите ще са същите”, категоричен е бизнесменът. 

19 Септември (София) - ЦСКА - София

Г-н Чандъров, Септември е един от малкото отбори в България, който разчита на сериозно количество юноши. В първия тим са 7 човека, родени през 2005 година. Как виждате младите момчета? 

- Днес е показателно. Седем човека мисля, че са. Нека да се срещнат с действителността. Това е истината. Играем с грамотни отбори, въпреки че това е вторият тим на Динамо (Тбилиси), но са първи във Втора лига и са грамотни футболисти. Първи сблъсъци с действителността. 

Кои ще са следващите големи звезди, излезли от Септември? В момента изкарвате футболисти, които отиват в Левски, ЦСКА - София, в други отбори…

- Не мога да кажа кой ще е следващия. От тях си зависи. Има доста момчета. Ние им даваме сцена и те трябва да направят следващата крачка.

Това ли е пътят за развитие на българския футбол? Имат ли качества младите ни футболисти, защото много хора твърдят, че не са подготвени за топ отборите дори на България? 

- Вижте, аз рецепта не мога да давам. За себе си съм приел тази философия. Всеки има право да прави каквото си иска. Дали са готови, или не - е спорно. Винаги ще има различни мнения по въпроса. И е така, и не е така. Трябва си работа и да им се даде шанс. 

Вие им давате шанс - Симеон Александров стигна до ЦСКА - София, Асен Чандъров отиде в Левски. Какво още трябва да направят, за да се наложат и там? 

- Работа и късмет. Подходяща среда, добри треньори, атмосфера и късмет. 

Много хора критикуват атмосферата в българския футбол. Какво трябва да се промени и трябва ли изобщо нещо да се промени? 

- Ако погледнем по-генерално, и в живота е така. Има такава атмосфера, има и лоша атмосфера. В края на краищата те трябва да се преборят с всички фактори, ако искат да успеят. Такъв е животът. Само да се оплакваме няма смисъл. Работа и който оцелее - оцелее. Така е. 

Харесва ли ви развитието на българския футбол, на efbet Лига? 

- Може да не е най-силната лига, но е трудна лига. Това е нашата действителност. Сигурно на всички ни се иска да играем като в Германия, но много фактори влияят в цялата история. За мен има положителни моменти. Не мога да дам прогноза накъде вървим и къде сме. Всъщност знаем къде сме.

А къде ще отидем? 

- Винаги се стремим да отидем по-напред. Човек така е устроен. 

Изкарвате немалко пари за България от продукта “детско-юношески футбол”. Винаги ми е било интересно колко лични средства давате и какъв е бюджетът на Септември? 

- Горе-долу към 1,2 милиона лева. 

Т.е. един от най-ниските? 

- Така съм решил. И да дам два или три - резултатът ще е един и същ. Вижте, нашата концепция е малко и рискова. Даже доста рискова. Ние сме на ръба, защото рискуваме с много млади футболисти. Можем да не паднем в пропастта, но голяма е вероятността и да паднем. Това е единственият начин да им дадем повече шанс и някой да успее. Иначе и ние можем да го правим като повечето отбори - с опитни футболисти, един-двама по-млади, и мисля че няма да имаме проблем да бъдем в “А” група. В случая съм предприел малко по-рискована концепция. 

За вас е важно развитието на младите футболисти, а не толкова дали ще сте в “А” група? 

- Вижте, добре е да съм в “А” група, няма какво да се лъжем. Сега да не говорим глупости. Но няма да правим трагедия и ако изпаднем. 

Младоците на Септември загубиха от дубъла на Динамо (Тбилиси)
Младоците на Септември загубиха от дубъла на Динамо (Тбилиси)

Това не е ли предпоставка съдиите да ви “порежат” през пролетта, защото няма да се сърдите, а битката за оцеляване ще е жестока? 

- Не искам да съдя, нека си е на тяхната съвест. В края на краищата ако разсъждават така, значи наистина сме зле. 

За финал дайте идеи на БФС, който се опитва да развие млади таланти, които тепърва прохождат в националния отбор, защото имате известни успехи не само в първия отбор, но и при юношите. 

- Трудно ми е да давам рецепта. Ако се съберем, всеки ще даде някаква рецепта. Не знам коя е правилната. Не мисля, че футболният съюз пречи да се налагат млади играчи. Може би има някои неща, за които бихме могли да помогнем, но в края на краищата собствениците на отборите решават дали могат, дали искат. 

Да не се оправдаваме само с БФС, защото собствениците на отборите са движещата сила в нашия футбол, а и навсякъде. Така ли е? 

- Така мисля, да. Стига вече само се оправдаваме и все търсим вината в някой друг. Явно това си е човешко, все да търсим оправдание в другия. Трябва да погледнем себе си и тогава да искаме де ни помогнат повече.

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти