Кристияна Колева: Щангистите трябва да влязат на лагер, а не да отправят ултиматуми

Кристияна Колева: Щангистите трябва да влязат на лагер, а не да отправят ултиматуми

Кристияна Колева беше назначена за главен треньор на националните отбори по вдигане на тежести. Тя и Пламен Аспарухов поемат щафетата от Иван Иванов и неговия екип, чиито договори изтекоха. Пред двамата нови треньори има доста проблеми, но тяхното първо желание е да съберат най-добрите щангисти и по най-бързия начин да влязат на лагери. Защото първото голямо събитие в този спорт е в края на март - или по-малко от два пълни месеца за работа.
    Колева се гордее с факта, че е една от първите жени в България, които се занимават с този спорт, а след това става и първата жена-треньор по щанги. Колева говори пред БТА каква е ситуацията и във федерацията, и в отбора, а също така и за наследството, което получават с Аспарухов.


"Да, има скандали в нашия спорт, но за да ги има, значи нещо се случва. Аз бих казала, че и да има скандали, ние работим за доброто на нашия спорт, който е един от водещите в България. Случва се това, че преди Нова година президентът на Българската федерация по вдигане на тежести (БФВТ) Неделчо Колев беше предупредил екипа на Иван Иванов, че повече договори няма да им се подписват заради слабото представяне на Световното първенство. А и заради редица други фактори, които преди няколко дни бяха изложени по медиите.
 

"В момента сме вкарали проекта в Министерството на спорта. Да, сменени са имената на няколко треньора. Другите специалисти продължават да работят в екипа. Това, което очакваме в близките дни е да имаме среща с министър Лечева. Очакваме да получим финансиране, за да се започнат лагер-сборове. Тъй като ни предстои първо Световно първенство на 25-и март в Дуръс (Албания), което е много важно за взимане на квоти за младежките Олимпийски игри. Изключително важно е да започнем лагер. А веднага след това е Европейското първенство през месец април. И бързо трябва да се свикат всичките национали", започна Кристияна Колева.


"Бяха пратени писма на всички клубове, че започва картотека на Българска федерация вдигане на тежести, както и да си платят членски внос, за да бъдат пълноправни членове на централата. До този момент имаме 11 клуба само, което е много лошо. Разбрахме, че по клубовете са пратени фалшиви писма от Димитър Димитров, генерален секретар, той няма това право. Искам да кажа на клубовете, че ако не са редовни членове, няма да получат финансиране за работата си. И те го знаят много добре. Затова удължихме срока и до 31-и януари.

- А защо само 11 клуба са изрядни до момента? Разединение ли има сред клубовете? Възможно ли е част от тях да не ви подкрепят като треньори?
- Според мене, разединение на клубовете няма. Има подадена фалшива информация и от хора, които си мислят, че тази федерация е частна фирма. Частна фирма обаче няма. Нека г-н Димитров да се занимава с научно-техническите работи, но той няма право да нарежда на клубовете да не се картотекират. Това е в ущърб за всички. Още повече, че от тази година Министерството на спорта действително са направили точкуването за финансиране да се вижда от всички клубове. Ние до този момент тази информация не я знаехме. Това кой какви точки има и какви пари трябва да взима, това винаги се е подавало от г-н Димитров. И той си ги пишеше както си иска. Но понеже имаше много оплаквания от много федерации, от тази година всичко е видно. Бяха изпратени на всички клубове таблиците и те много спешно трябва да върнат становище до БФВТ и че те са съгласни с тези точки. И с протокол до 14-и февруари ние трябва да ги подадем, за да могат всички клубове да получат финансиране. А се знае, че ако един състезател, дори и да е национал, ако не е картотекиран към клуба си, няма как да бъде извикан в националния отбор. След това трябва да минат на един антидопингов семинар. Това е изискване на нашата антидопингова агенция. И ние сме изпратили официално писмо по този въпрос.
 След това предстои влизане в лагер и подготовка за първенствата за кадети и за мъже и за жени. Специално за жените, нямаме кой знае какъв избор, така че всичко налично ще бъде вкарано на лагер, независимо от възрастта. И ще продължим да търсим нови хора.

- До колко време очаквате клубовете да реагират? Защото 31 януари е след по-малко от седмица.

- Незабавно трябва да реагират. Старши треньорът на мъжкия национален отбор Пламен Аспарухов днес, утре ще говори с Димитър Димитров, който трябва да се обади на всички клубове и да ги подкани да го направят. Ние сме изпратили писмо и в него е описано подробно какво може да се случи, ако не се картотекират в нужните срокове.

- През миналата година националните състезатели протестираха заради неплатени заплати и обвиниха ръководството на федерацията. Какво е финансовото положение към днешна дата?
- Не е тайна, че непрекъснато имаме проблеми с финансирането на самата федерация. Не от страна на Министерството, но основно по вина на Димитър Димитров, защото той не предвижда по-голямо финансиране за някои от перата в самия спортен календар. И миналата година нашите големи национални състезатели те обвиниха г-н Колев, президента на БФВТ, в забавянето на заплати. Но то не беше по наша вина. Просто ние имаме много задължения от минали години и затъваме все повече и повече. Ето единият от случаите. Ние имаме право да правим лагери само в национални спортни бази. Миналата година идвам аз във федерацията и научавам, че Иван Иванов е заявил лагер за 60 човека в Нови Извор, до Асеновград. Това е базата на бившия национал Яни Мърчоков, който беше в Катар. Той има голяма и хубава база.


Неделчо Колев вдига телефона, както и едно момче, което работи тук във федерацията казват, че няма да платят лагера, който е свикал Иван Иванов. Защото първо е писал много хора. Ние нямаме пари за тях. И второ - лагер ще има в намален състав, но ще бъде в бази на НСБ (Национална спортна база). Първо каза, че няма да ги пуска, но след това разбираме, че ги е пуснал. Сега ние дължим на този човек 120 хиляди лева. И ние всеки път с такива случаи затъваме. Сега ние можем да заведем едно дело за самоуправство. Защото те - Иванов и Димитров си правят каквото си искат. Те никога не са дошли да се допитат до президента. Затова затъва федерацията - защото няма контрол върху средствата. А то е казано за какво трябва да се харчат парите. Искат да си правят лагери, където си харесат, но така просто не става. Но тези истории няма да продължават така.

Най-голямата грешка на Иван Иванов е неговото огромно его. Той има огромно его, а нито веднъж не дойде да се допита до нашия председател на федерацията. Никога не съм го виждала да дойде и да потърси диалог как да вървят нещата по добър път за българската щанга. Няма такива неща.

- Индивидуални разговори с националите има ли? И обяснено ли е какво ще стане, ако не са картотекирани?
- Те в момента бойкотират под наставлението на Иван Иванов. Чета някакви гръмки фрази: "Аз няма да тренирам, ако не е Иван Иванов". Аз съм била национална състезателка по времето на социализма. Знаете - никой не ни е питал дали ще бъде треньор Йордан Иванов, дали ще бъде Абаджиев, дали ще бъде Ангел Спасов. Аз съм отивала с гордост и чест. Пак казвам - ние имаме голям респект към тези момчета. И нямаме намерение да се караме с нито един спортист. Те не са виновни. Тяхната работа е да влизат в залата и да тренират и да не поставят ултиматуми. Защото ако поставят ултиматуми, и ние можем да поставим ултиматуми - ако не дойде, спира се заплатата му. Казваме си довиждане, идва друг и никой не е незаменим. Ще започнем от нулата, ако се налага.

Още от Други спортове

Виж всички