Осъдиха хандбален шеф за развращаване на непълнолетен и записване на детска порнография

Осъдиха хандбален шеф за развращаване на непълнолетен и записване на детска порнография

Президентът на елитната хандбална лига за мъже във Франция Брюно Мартини бе осъден на една година лишаване от свобода условно за развращаване на непълнолетно лице и записване на изображения с детска порнография, съобщи адвокатът му Ели Дотелонд пред агенция „Ройтерс“.

Полицията разпита 52-годишния Мартини в понеделник и вторник, а той „признава фактите“, добави още Дотелонд.

Впоследствие той подаде оставка от ръководството на френската хандбална лига.

„Брюно Мартини представи днес оставката си като президент на националната лига по хандбал, която влиза в сила незабавно“, обявиха от лигата в изявление, а от Френската федерация по хандбал информираха, че започват дисциплинарно производство срещу Мартини. Той има две световни титли като вратар на отбора на Франция пред 1995-а и 2001 година.

„По време на извънредно заседание, проведено в края на деня, Бордът на директорите на хандбалната федерация на Франция единодушно реши да започне дисциплинарно производство срещу Брюно Мартини, член на централата, с оглед на сериозността на фактите, за които той е осъден“, се казва в съобщението от федерацията и добавят: „Френската хандбална централа иска да изрази пълна подкрепа към жертвата и семейството му.“

Брюно Мартини бе осъден по бързата процедура за обвиняеми, които признават отправените към тях обвинения.

Съдът подкрепи исканията на прокуратурата за едногодишна условна присъда, както и глоба от 2 500 евро и петгодишна забрана за професионална дейност, която може да доведе до контакт с непълнолетни.

Радио Franceinfo, което първо разкри за случая, съобщи, че разследването датира от 2020-а, когато 13-годишно момче подава оплакване и цитира Мартини, който казва, че вярвал, че момчето е над 15 години – възрастта за сексуално съгласие във Франция.

Случаят е поредното съдебно разследване, включващо високопоставен служител в спорта, докато Франция се подготвя за домакинство на Летните олимпийски игри в Париж през 2024 година.

Още от Други спортове

Виж всички