Елвира Краснобаева: Мечтая за олимпийска и световна титла

Елвира Краснобаева: Мечтая за олимпийска и световна титла

Националката Елвира Краснобаева е след лидерките на отбора на България, който ще участва на Световно първенство по художествена гимнастика за девойки, което ще се проведе в началото на месец юли в Клуж-Напока (Румъния).

Грацията е родена в руския град Санкт-Петербург, а голямата й мечта е да стане олимпийска и световна шампионка.

"Родена съм в Русия, в град Санкт Петербург. Мама винаги ми казва: "Никога не се предавай". Цялото ми семейство много ме подкрепя и ми помага в трудните моменти, за което искам още веднъж да им благодаря. Мама искаше да ме запише на балет, но ме записа на гимнастика. Отидох на първата си тренировка, госпожата ме помоли да направя мост, шпагат, пък аз нищо не можех. Обаче и харесах, и тя ме взе. Има спортисти в семейството - майка ми и баща ми са танцьори", каза Краснобаева в интервю за фейсбук страницата на БФХГ.

"Започнах в Русия, в клуб Жемчужина, с треньор Ирина Гусарова, а в България в КХГ Грация с треньор Светлана Юриевна. Първото нещо, на което ме научи г-жа Юриевна е да правя това, което правя с душа и любов, защото иначе всичко изглежда съвсем по друг начин. Първият ми съзнателен спомен е вторият ден в клуб Грация. Помня как плаках, защото не исках да взимам топка и госпожата ме успокояваше. Но нищо не помагаше, докато не каза: "Добре днес няма да взимаш топка". А днес топката ми е любимият уред. Първо ми голямо състезание беше Държавно първенство, тогава бях на 9 години и за мен това беше най-голямото състезание. Там за първи път станах държавна шампионка. Тогава бях в клуб Чар-ДКС при треньор Филипа Филипова", добави гимнастичката.

"Най-хубавото състезание до този момент е Европейското първенство в Тел Авив през 2022, защото е най-голямото и емоционално. Не беше най-трудното, защото бях подготвена много добре. През изминалата година най-добре се представих на Европейското първенство и Държавното първенство "Елит". Пътят беше много дълъг и труден, минах през много клубове и треньори. Като започнах да тренирам бях почти на 5, а влязох в националния отбор на 13 години. От г-жа Райна Тошева се научих да вярвам в себе си и в собствените си сили. Първата среща с момичетата беше, когато ни събраха на централизирана подготовка. Държаха се много мило и много бързо се сприятелихме. За мен тези момичета са като второ семейство", каза още Краснобаева.

Извън гимнастиката тя обича да рисува, да учи нови неща, да се разхожда със семейството, с приятелите ми и с кучето си, а неин идол е Маргарита Мамун.

"Опитвам се да следвам стъпките ѝ. Харесвам си всичките съчетания, но лентата и новите бухалките са ми любими. Оттук нататък ми предстои подготовка за състезателния период. Тарту е първото ми състезание в края на следващия месец. Мечтая си да стана олимпийска и световна шампионка. За новата 2023-та година си пожелавам да съм здрава и да стана световна шампионка", заяви националката.

Още от Гимнастика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти