Гледай на живо

Как ще се отразят на Манчестър Сити повдигнатите обвинения - Гледайте "Контра"

Кой плати завръщането на Танак в М-Спорт?

Кой плати завръщането на Танак в М-Спорт?

В деня, в който Ойт Танак обяви, че ще напусне Хюндай, много от специалистите и феновете бяха убедени, че той трябва да се върне в М-Спорт. И също така, почти веднага от тима започнаха да обясняват, че много искат да вземат Танак, но както каза Ричард Милнър, “шампионите си имат цена” и тимът не може да си позволи цената на Танак.

Милнър заяви това още няколко пъти, а Малкълм Уилсън всеки път добавяше, че преговорите продължават и има надежда Ойт да се върне в отбора, с който проби в световния рали шампионат.

До вчера, когато официално беше потвърдено, че естонецът се завръща, а очакванията се, че договорът на Ойт е дългосрочен. Как обаче М-Спорт намери пари за Танак, като се има предвид, че тимът на Малкълм Уилсън работи с много по-малък бюджет от заводските отбори на Тойота и Хюндай и в последно време е в хронична криза. А и да не забравяме, че двете световни титли на Себастиен Ожие изправиха М-Спорт на ръба на фалита.

Ойт Танак обяви завръщането си в М-Спорт
Ойт Танак обяви завръщането си в М-Спорт

Възможният отговор дойде от Джерард Куин, бившият шеф на Форд Моторспорт Европа, който години наред работи съвместно с М-Спорт.

“Танак се завръща в М-Спорт догодина - положителна новина за сезон 2023 в WRC - написа Куин в свой пост в туитър. - Голямо благодаря на Форд за финансирането, както и на служителите на компанията, които са загубили или ще загубят работните си места, за да покрият тези многомилионни разходи.”

Танак вече тества Puma Rally1
Танак вече тества Puma Rally1

В последните години Форд осигурява техническа подкрепа на М-Спорт, като през 2021 за първи път се заговори за финансова инжекция от страна на гиганта, като парите бяха използвани за създаването и развитието на Пума Rally1 - автомобилът, с който Себастиен Льоб спечели първото състезание от новата хибридна ера в WRC - рали “Монте Карло 2022”.

Ще наемете ли това БМВ М3 от Тиери Нювил?
Ще наемете ли това БМВ М3 от Тиери Нювил?

Самият Танак също намекна за ролята на Форд в преговорите с М-Спорт и акцентира на това, че заедно с М-Спорт и Форд може да бъде изградено нещо сериозно в WRC и той отново да се бори за световната титла.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти