Добромир Карамаринов награди Ангелина Топич за "Изгряваща звезда на Балканите" за 2022 г.

Добромир Карамаринов награди Ангелина Топич за "Изгряваща звезда на Балканите" за 2022 г.

Президентът на Европейската атлетика Добромир Карамаринов награди Ангелина Топич (Сърбия – скок на височина) за “Изгряваща звезда на Балканите“ за 2022 г. Това стана по време на атлетическата гала на Асоциацията на балканските атлетически федерации (АБАФ), която се проведе в Атина. Карамаринов, който е президент на Европейската атлетика и БФЛА и член на Съвета на ИААФ бе 11 години начело на АБАФ до 2021 г, а после бе избран за почетен председател.

17-годишната Топич е бронзова медалистка при жените от Евро 2022 и трета на СП до 20 г т.г. в Кали (Кол), а с резултата си от 196 см тя изравни световния рекорд за девойки до 18 г. При младежите за №1 на Балканите бе избран Исмаил Незир (Тур), който спечели световната титла на 400 м с препятствия в Кали.

При мъжете и жените призовете за балкански атлети на годината взеха Ивана Вулета (Сърбия – скок на дължина) и Милтядис Тентоглу (Гърция – скок на дължина). Вулета, която това лято спечели евротитлата в Мюнхен, взима отличието за пети път. Тентоглу спечели през 2022 г злато от Световното в зала в Белград, а след това и сребро от Световното на открито в Юджийн и титла на европейското в Мюнхен. Преди галата в Атина се състоя и редовният конгрес на АБАФ.

фото: Антонис Николополус, Eurokinissi

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти