Кой ще е новият шеф на Ферари?

Кой ще е новият шеф на Ферари?

Кой ще е наследникът на Матиа Биното във Ферари е една от основните теми в италианския спортен печат в последните две седмици. Оставката на швейцареца беше приета, но той ще работи до края на годината, а новият шеф на Скудерията трябва да влезе в длъжност на 1 януари. Проблемът е, че все още не се знае кой ще е той. От Маранело обаче обещаха, че до края на декември името му ще стане ясно.

Това дава много възможности за предположения и спекулации в италианските медии, да видим най-интересните от тях, както и кои са в групата на възможни наследници на Биното.

Почти сигурно е, че позицията на тим мениджър на Ферари ще поеме настоящият състезателен директор Лоран Мекис. При Биното бившият служител на ФИА беше №2 в отбора и сега той ще получи още отговорности. Точно Мекис и Шарл Леклер ще представляват Ферари на гала вечерта на ФИА в Болоня, където ще бъдат наградени шампионите на федерацията. Но пък утре е заседанието на Световния съвет на ФИА и на него за последен път Биното ще представлява Скудерията.

От Ферари обясниха за проблемите с гумите във втората половина на сезона
От Ферари обясниха за проблемите с гумите във втората половина на сезона

Главният изпълнителен директор на Ферари Бенедето Виня е натоварен от Джон Елкан да води избора на наследник на Биното и за момента няма никаква информация как напредва този процес. Смята се, че фаворит остава шефът на Алфа Ромео във Формула 1 Фредерик Васьор, но групата на претендентите се попълни с някои много интересни имена.

В Хюндай идва бивш шеф от Формула 1?
В Хюндай идва бивш шеф от Формула 1?

Някои от големите шефове на Ферари се е сетил, че в ралитата също се изграждат успешни моторспорт ръководители - Жан Тод е идеален пример за това, и така в полезрението на компанията попадна Андреа Адамо - колоритният бивш шеф на заводския отбор на Хюндай в Световния рали шампионат. Италианецът напусна Хюндай в края на 2021 година и е на пазара.

MotoGP губи пари със състезанията в Европа
MotoGP губи пари със състезанията в Европа

Друг сериозен претендент е Масимо Ривола - навремето той направи скоростна кариера във Формула 1 като от маркетинг специалист в Минарди израсна до тим мениджър и спортен директор на Ферари. Но през 2016 той стана жертва на вътрешните политически битки в Маранело и напусна Скудерията. Сега Ривола е начело на програмата на Априлия в MotoGP.

Рос Браун обяви, че ще се пенсионира
Рос Браун обяви, че ще се пенсионира

Има и няколко екзотични предложения - Рос Браун, който се готви да се пенсионира и вече обяви, че се оттегля, бившият шеф на Пирели Моторспорт Пол Хъмбри и дори бившата шефка на Заубер Мониша Калтенборн.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти