От Ферари обясниха за проблемите с гумите във втората половина на сезона

От Ферари обясниха за проблемите с гумите във втората половина на сезона

Главният инженер на Ферари Джок Клиър даде обяснение защо пилотите на Скудерията Шарл Леклер и Карлос Сайнц имаха проблеми с износването на гумите във втората половина на изминалия сезон 2022 във Формула 1.

В началото на годината „Черните кончета“ разполагаха с най-бързата кола на стартовата решетка, което позволи на Леклер да спечели две от първите три състезания. В хода на кампанията обаче Ред Бул успяха чувствително да олекотят своя RB18, което пък направи колата на „Биковете“ най-бързата.

Това принуди Леклер и Сайнц да натискат повече своите коли, за да поддържат темпо, сходно с това на Макс Верстапен и Серхио Перес. Именно това според Клиър е и причината двамата да имат повече проблеми с живота на своите гуми във втората половина на кампанията.

„Мисля, че има една грешна представа за нашите проблеми. Мисля, че като цяло не ни достигаше темпо. Имахме двата пилоти, които в първите 12-13 състезания бяха свикнали да се борят като равен с равен с Ред Бул.

„След това те дръпнаха с 2-3 десети, което означаваше, че не ни беше толкова лесно да печелим полпозишъните. Така че ние се борихме с кола, която беше по-бърза от нашата, което често води и до по-лоша деградация на гумите. Не мисля, че имахме реални проблеми с това“, обясни Клиър.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти