Гледай на живо

Как ще се отразят на Манчестър Сити повдигнатите обвинения - Гледайте "Контра"

Симона Халеп поиска спешно изслушване за отмяна на наказанието й

Симона Халеп поиска спешно изслушване за отмяна на наказанието й

Бившата номер 1 в световната ранглиста по тенис за жени Симона Халеп ще обжалва наказанието си за употреба на допинг, тъй като забраненото вещество "роксадустат" е попаднало в организма й чрез "замърсена" хранителка добавка, съобщава румънският сайт Prosport.ro.

"Роксадустат" е лекарство против анемия и представлява инхибитор, който увеличава ендогенното производство на еритропоетин и стимулира производството на хемоглобин и червени кръвни клетки.

Халеп беше отстранена от спорта след решение на Международната федерация по тенис (ITF) на 21 октомври. Малко наличние на "роксадустат" в тялото на Халеп бяха открити при даден от нея допинг тест на 29 август.

Според изданието, доклад, направен от френската антидопингова лаборатория, показва наличието на "роксадустат" в отворени и затворени опаковки на хранителни добавки, които Халеп е използвала. В същото време на етикетите на продуктите не е посочено наличието на забранено вещество в състава. Въз основа на констатациите на лабораторията Халеп е подала жалба до Международната федерация за назначаване на спешно изслушване за отмяна на наказанието й.

31-годишната Халеп има общо 24 титли в кариерата си, две от които през този сезон в Мелбърн и Торонто, а в момента заема десето място в световната ранглиста.

Румънката се подложи на операция на носа в средата на септември именно след Откритото първенство на САЩ заради затруднения с дишането.

Халеп има две титли от Големия шлем - от Откритото първенство на Франция 2018 и от "Уимбълдън" 2019, а освен това в продължение на 64 седмици беше водачка в световната ранглиста.

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти