България е кандидат за домакинство на една от олимпийските квалификации по борба

България е подала кандидатура за домакинство на олимпийска квалификация, съобщи президентът на федерацията по борба Христо Маринов. Той обаче се надява възможно най-много родни национали да си спечелят квоти още на световното първенство.

"Подали сме кандидатура, но още не знаем официално съперниците", заяви Маринов след годишната церемония по награждаване на най-успешните състезатели в България.

Първата възможност за класиране за Париж 2024 е на световното първенство в Белград през септември. След това ще бъдат организирани европейска и световна квалификация, а България кандидатства за домакинство именно на един от двата турнира.

На световното първенство през 2019 квота спечели само Тайбе Юсеин, която стигна до финала в категория до 62 кг. По-късно София прие един от квалификационните турнири за Токио 2020.

"Много е важно да си спечелиш квота възможно най-рано, защото това ти позволява да насочиш подготовката към Олимпиадата. Освен това си и спокоен, че няма да се подготвяш още два или три пъти за квалификации. Като си вземеш квота от световното, цялата година е по-ползотворна", продължи Маринов.

Българските национали спечелиха два медала в Токио чрез Тайбе Юсеин и Евелина Николова. През последната година обаче израстването при Кирил Милов и Едмонд Назарян е огромно и двамата световни вицешампиони в класическия стил също ще бъдат сред надеждите на България за отличия в Париж.

"Двамата се развиват в правилната посока. Те са млади и ако продължават да бъдат толкова всеотдайни, златото ще дойде", категоричен е Маринов.

На националите обаче тепърва им предстоят поредица от лагери в чужбина, за да бъдат готови първо за европейското, а после и за световното първенство.

"За мен това е най-правилният път - да се тренира с чуждестранни партньори. В България нямаме особено голяма конкуренция и няма голямо значение, ако водиш двама състезатели по лагери. Чуждестранните партньори са много полезни и от тренировките с тях могат да бъдат извличани големи ползи", завърши той.

СНИМКИ: Startphoto.bg

Още от Бойни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти