Още промени в програмата на НБЛ

Още промени в програмата на НБЛ

Няколко промени бяха направени в програмата на Националната баскетболна лига, обявиха от Българската федерация по баскетбол. 

След двустранно споразумение срещата между Рилски спортист и Ямбол от 8-ия кръг ще се изиграе на 14 декември вместо на 3 декември, както бе първоначално предвидено. Двубоят запазва началния си час – 19:00. 

Още една промяна настъпи в програмата на лидера във временното класиране Рилски спортист. Мачът срещу Шумен в Самоков от 10 декември ще се изиграе на 11 декември. На следващия ден шуменци ще гостуват на Левски в зала "Триадица" в София. Този двубой по програма бе планиран за 17 декември. 

Отборът на Левски пък ще играе всичките си домакинства до края на календарната 2022 година в зала "Триадица" в София. Както бе обявено, 8-ият кръг в НБЛ ще премине под надслова "#Аз подкрепям Спешъл Олимпикс България". Всички отбори в елитното баскетболно първенство на България ще излязат със специалния знак на инициативата. 

В периода 26 ноември - 5 декември 2022 година, Спешъл Олимпикс България отново организира промоционална кампания в подкрепа на Европейската баскетболна седмица на Спешъл Олимпикс. 

"Нашата обща цел e да разширим достъпа до спорт за нашите сънародници с интелектуални затруднения и да променим живота им чрез баскетбола", обявиха от организацията. Баскетболната седмица е в партньорство на ФИБА Европа и Спешъл Олимпикс Европа от 2004 година. От тогава броят на баскетболистите в Спешъл Олимпикс е нарастнал от 13 000 до близо 60 000 в Европа. 

На 2 декември 2005-а Българската федерация по баскетбол беше сред първите български спортни организации, които се присъединиха към Декларацията за достъпа до спорт, чрез която изрази своята воля да бъде естествената среда, която подкрепя атлетите с интелектуални затруднения да тренират целогодишно, да изявяват своите постижения и да споделят своите дарби и създават приятелства в местните общности. В резултат от партньорството на двете организации баскетболният отбор на Спешъл Олимпикс България завоюва сребърни медали в турнира по баскетбол от Европейските младежки игри за хора с интелектуални затруднения Варшава’2010 и се представи с първи отбор по 3 на 3 баскетбол по време на Европейското първенство в Швейцария през 2019а. През 2022-а, обединеният отбор 3 на 3 отново участва на ФИБА Оупън в Швейцария и спечели златни медали на първия европейски турнир по баскетбол за младежи с интелектуални затруднения, който се проведе през октомври в Италия. За поредна година федерацията и Национална баскетболна лига разпространиха до клубовете членове покана за участие в кампанията и призив за подкрепа на Декларацията за достъп до спорт. Посланик на кампанията е капитанът на мъжкия национален отбор по баскетбол на България и Рилски спортист Чавдар Костов.

Още от Баскетбол

Виж всички