Сериозен скандал на път да „взриви“ водната топка

Сериозен скандал на път да „взриви“ водната топка

Огромен скандал е на път да разтърси българската водна топка, а това заплашва дори отнемането на лиценза на федерацията. Причината – меко казано, спорни действия от страна на ръководството на централата, свързани с желанието на близо 30 деца (на възраст между 13 и 17 години) да сменят клубната си принадлежност. Нещо, което не им се позволява от ръководената от Дарий Дановски федерация, които действат дори в разрез с разпореждане на министерството на спорта.

В края на миналата състезателна година (месец април) 33 ватерполисти при подрастващите напускат КВТ Левски. Официалната причина, която изтъкват те и родителите им, е „недопустимо“ отношение на председателя на клуба Орлин Тодоров. Напускането става по надлежния и упоменат в разпоредбите ред – с уведомление, предизвестие и платени такси. Впоследствие г-н Тодоров не изразява никакво становище и състезателните права на напусналите след един месец от уведомлението са прекратени. От клуба си тръгва и треньорът Александър Кръстанов.

През март след скандал с Тодоров за отношението му към децата е уволнен друг наставник – Сашо Спироски, и той се завръща в КВТ Славия. С началото на подготвителния сезон за новата състезателна година 26 от младите състезатели също изявяват желание да тренират и да играят за белите и започват тренировки с различните възрастови групи в клуба. Към тях се присъединява и Александър Кръстанов.

Впоследствие обаче започва и сагата. От Левски изпращат жалба с искане за забрана на картотеки и налагане на наказания на треньорите. Желанието на Тодоров е Славия да заплати такса за всеки състезател, след което той да бъде картотекиран, което е в разрез с разпоредбите и устава. БФВТ се съобразява с искането, като налага и тежки дисциплинарни наказания.

В същото време има сигнали от родителите на напусналите деца и треньорите, прекратили взаимоотношенията си с КВТ Левски до БФВТ, в които е изложена цялата ситуация около случая, но тази информация не е била сведена до знанието на членове на ОС. Родители и треньори завеждат две дела – едното е за обжалване на решенията на ДК, а другото за неправомерно изискване на трансферна сума в размер на 10 хиляди лева за състезателите.

Попаднал в тежка ситуация, Дарий Дановски решава, че може да разреши заварения проблем с картотекирането в Славия на група състезатели, напуснали Левски. По наша информация, той предлага на родителите на групата ватерполисти да заведат дело срещу федерацията, което би довело и до отмяна на въпросните наказания. В същото време членът на УС Стоян Стоев предлага със собствени средства да потуши скандала и да преведе лично исканата от Тодоров сума. Исковете обаче са пуснати. Родителите сезират и ММС, в резултат на което под въпрос вече стои и лицензът на БФВТ.

Междувременно от ведомството излизат с отношение по казуса, нареждайки на БФВТ да картотекира децата. Тъй като до момента това така и не се е случило, се очаква ММС да се позове на член 145 и член 151 от ЗФВС, с което да наложи наказания на БФВТ и членовете на УС.

"Тема Спорт"

Още от Водни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти