Християна Тодорова - кандидат на България за Техническия комитет към Европейската гимнастика: Това е признание за авторитета на българската школа

Християна Тодорова - кандидат на България за Техническия комитет към Европейската гимнастика: Това е признание за авторитета на българската школа

Хриси, кандидат си за член на Техническия комитет към Европейската гимнастика. Дълго обмисляна ли бе кандидатурата ти? Какво те провокира?
ХРИСИ: Подготовката ми за тези избори тече още от 2017 година, когато изкарах първия си изпит за международен съдия - категория “Бреве”. Оттогава с всяко едно състезание, с всяко едно Европейско и Световно първенство, с всеки един семинар, симпозиуми, срещи, изпити, конгреси и т.н., аз придобивам опит точно за този ден, който чакам с нетърпение. Но моят опит започва още от състезателната ми кариера, още тогава спорта ме подготвя за тази голяма стъпка в моя живот. Аз съм в художествената гимнастика от 24 години, всеки ден и този скок, който искам да направя сега е подкрепен от опит, който ми дава увереност, че мога да се справя с всяко едно предизвикателство. След като Мария Петрова беше избрана за член на ТК към ФИГ, Илиана Раева ме извика в офиса си във федерацията и ме попита: “Готова ли си да тръгнеш натам, накъдето винаги си искала ?” - нямаше и 5 секунди и аз вече бях отговорила, защото от години насам знам в каква посока искам да вървя. И съм благодарна за това огромно доверие към мен, което ми дава сила.

Каква подготовка се изисква, за да станеш член на ТК?
ХРИСИ: Освен опита и знанията, разбира се, трябва да имаш висока международна съдийска категория, трябва да владееш чужди езици, да притежаваш социални умения, дипломация и да можеш да работиш в екип. Трябва да притежаваш гъвкавост и твърдост. Нужно е да се сработиш с различни хора, с различни манталитети, да уважаваш всяко едно мнение и да работиш за развитието на художествената гимнастика.

Работата на Техническия комитет остава в сянка, разкрий ни малко повече за нея, в какво се състои? Пред какви предизвикателства сте изправени?
ХРИСИ: Освен организацията и правилата за провеждане на Европейските първенства, организират се тренировъчни лагери, курсове за треньори, технически семинари, провеждат се срещи свързани с развитието на нашия спорт и Европейската гимнастика.

Защо е важно България да има представител в ТК на ЕГ?
ХРИСИ: България е една от водещите страни в художествената гимнастика, не само в Европа, а и в света, затова тя трябва да има високи позиции и представители на такива длъжности. Това е признание за авторитета на българската школа и се дава по-силен облик.

Какви цели си си поставила и залегнала в твоята програма? На кои проблеми искаш да намерите решение като член на ТК? Какво искаш да подобриш?
ХРИСИ: След Олимпиадата в Токио, художествената гимнастика започна отново да се връща към правилния път и използвам думата “връща”, защото наистина е така. Възвръща се красотата на този спорт, истинския смисъл, който е заложен в художествената гимнастика. Затова бих направила всичко възможно да останем на този път и смело да се върви напред, без да се поглежда назад и без да губим отново това, което прави художествената гимнастика специална.

Какво е твоето преимущество? Кое е тайното оръжие на Християна Тодорова? Какви съвети ти даде Мария Петрова?
ХРИСИ: Мария Петрова за мен е огромен пример, изключително достойна жена в моите очи. Тя е вдъхновение, което искам да следвам. В един от последните ни разговори тя ми каза : “Ти си Християна Тодорова и си остани Християна Тодорова, ако бъдеш себе си, такава каквато си, това ще е най-силното ти оръжие. Знаеш какво и как да го направиш, защото го носиш в себе си” - този съвет го взимам със себе си, не само на изборите за ТК/ЕГ, а и по принцип в живота. Благодарна съм ѝ. Може би моята съдба е да следвам нейните стъпки.

Защо трябва да гласуват точно за теб?
ХРИСИ: Нека го направят, защото искат, а не защото трябва. Нищо не трябва в този живот. Но да го кажем така - аз съм човек, който гори в работата си, гори в живота си и правя всичко с огромна любов и отдаденост. Извървяла съм много дълъг и трънлив път още от състезателка, знам какво е трудност, боря се докрай, никога не се отказвам и по пътя си никого не прегазвам. Посветила съм живота си на художествената гимнастика и оставям сърцето си за нея.

Лорена Яньова, Фейсбук на БФХГ

Още от Гимнастика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти