НСА отбелязва 80-ата годишнина от основаването си с конгрес и спектакъл

НСА отбелязва 80-ата годишнина от основаването си с конгрес и спектакъл

Национална спортна академия "Васил Левски" отбелязва 80-ата годишнина от основаването си с поредица тържествени събития. Кулминацията предстои на 2-3 декември, когато ще се проведат официална церемония по връчване на почетни награди в присъствието на президента Румен Радев и III Международен научен конгрес "Приложни науки в спорта", под патронажа на Мария Габриел, еврокомисар за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта, съобщават от Академията.

Организационният комитет на конгреса е под ръководството на ректора на НСА проф. Николай Изов и зам.-ректора по научната и международната дейност проф. Татяна Янчева. В пленарните сесии ще участват утвърдени  учени и специалисти със световна репутация. Гост лектори в конгресната програма са проф. Мики Шейновиц от Медицинския факултет на университета на Тел Авив (Израел), изследовател в сферата на спорта за високи постижения, проф. Бранислав Антала от Университета "Коменски" в Братислава (Словакия), експерт по физическо възпитание и спортна педагогика, проф. Алехандър Гарсия Мас от Университета на Балеарските острови (Испания) - с експертиза в спортната психология, доц. Михаил Околийски - представител на Световната здравна организация за България - специалист и консултант по психотерапия при ментални проблеми.

Еврокомисар Мария Габриел ще участва във втория ден на конгреса - 3 декември, когато ще се проведе кръгла маса на тема "Възстановяване на спортния сектор след пандемията Ковид 19 - организационни, управленски, спортно-технически и психологически проблеми". Във форума ще се включат представители на ресорни парламентарни комисии, Министерството на образованието и науката, Министерството на младежта и спорта, Министерството на здравеопазването и др. институции, ангажирани с тематиката.

Научната програма на конгреса включва също паралелни сесии по тематични секции, както и постерна сесия, симпозиум, в който ще бъдат представени успешни практики на НСА по програмата  Еразъм+ Спорт. Сред основните тематични области са спорт и здраве, физическо възпитание и спорт, спорт за хора с увреждания, спортна психология, философия на спорта, спортна медицина, физиология, биомеханика, спортна педагогика, спортен мениджмънт, кинезитерапия. За конгреса са се регистрирали над 320 участници от Израел, Испания, Словакия, Гърция, Сърбия, Албания, Казахстан, Азербайджан, Румъния, Латвия.

По традиция тържествата ще завършат с грандиозен спектакъл в Националния дворец на културата на 3 декември. В представлението под надслов "Полет към звездите" и под режисурата на проф. Кирил Андонов на сцената ще се изявят повече от 500 студенти и преподаватели на Академията, а широката общественост ще има възможността да го види в пряко излъчване по Българската национална телевизия. Зрителите ще "пътуват" с космически полет от миналото към бъдещето на Академията, ще видят как е поставено началото на висшето ни училище и как след 100 години студентите се обучават от роботи.

НСА ще посрещне празника с изцяло обновена база. Отличните учебно-спортни съоръжения обезпечават обучението по общо 69 вида спорт. Ремонтите на Ректората и лекоатлетическия стадион са към своя край. Скоро ще отвори врати и новосъздаденият Образователен олимпийски център в НСА.

Първият и единствен спортен университет на България е основан през 1942 година, когато с указ на Цар Борис III се създава Държавното висше училище за телесно възпитание - седми по ред университет за страната ни.

През различните етапи на историческо развитие на държавата ни Академията неколкократно променя името си, но никога не изменя на своята мисия - да разпространява и утвърждава ценностите на спорта и олимпийските идеали, да работи активно за здравето на нацията ни, да гради култура за превенция и за двигателна активност като част от пълноценния начин на живот, да разширява хоризонтите на научната и спортно-педагогическата дейност, да развива доброволчество и социално отговорни инициативи.

Още от Други спортове

Виж всички