Женският национален отбор на България по естетическа групова гимнастика спечели историческа първа титла на Световното в Грац

Женският национален отбор на България по естетическа групова гимнастика спечели историческа първа титла на Световното в Грац

Женският национален отбор на България по естетическа групова гимнастика спечели историческа първа титла за страната на Световното първенство в Грац (Австрия), а българските състезателки завоюваха още два сребърни медала. Тимът в състав Христиана Ковачева, Карина Нейкова, Виктория Берова, Дария Капсъзова, Мария Мехлемова, Яна Стайкова, Сибила Къпрачева, Сияна Табакова и Рада Кутли сложи край на доминацията на руските и финландски тимови и взе златото на шампионата на планетата. Възпитаничките на треньора Кристина Ташева, който бяха лидерки и след първото изпълнение в събота, събраха 38.550 точки, след като имат оценки от 19.050 в квалификациите и 19.500 на финала.

Това е първа световна титла за България в историята на този спорт. На второ място е Минетит (Финландия) с 38.200 точки, а на трето Глория (Финландия) с 37.500 точки. При жените Велбъжд (Кюстендил) е на осмо място с 32.900 точки, а София Спорт зае 15-а позиция. В отборното класиране България е на второ място, след Финландия и пред Казахстан.

При девойките националният отбор на България спечели сребърно отличие, което също е първо в историята. Тимът има 37.550 точки (18.500 и 19.050). Шампион стана Минетит (Финландия) с 37.900точки.

Българският тим е в състав Дария Войнова, Никол Златкова, Кристияна Дойчева, Мария Стаменова, Никол Ангелова, Рая Сръндева, Симона Берова, Катрин Тасева и Никол Стоянова.

снимка: БФ Естетическа гимнастика

Още от Гимнастика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти