България остана без медал в третия ден на СП по скокове на батут за младежи и девойки в София

България остана без медал в третия ден на СП по скокове на батут за младежи и девойки в София

Българските състезатели не успяха да спечелят медал в третия ден на Световното първенство по скокове на батут при младежите и девойките, което се провежда в столичната "Арена София". 

В синхроните скокове във възраст 15-16 години Георги Бесарбовски и Калоян Петров стигнаха до борбата за медалите, след като се наредиха на 9-о място в квалификацията. В същата възрастова група имахме още един дует Мартин Димитров и Валентин Стоянов, който не успя да попадне сред финалистите, въпреки че имаше четвърти резултат в общото подреждане на пресявките и по-високата оценка, която получиха от Бесарбовски и Петров. 

Според правилата на Международната федерация по гимнастика (ФИГ), въведени през тази година, генералното класиране не се взима под внимание, а важи подреждането в квалификационната група, където само първият дует отива директно на финал. Генералният секретар на Българската федерация по скокове на батут Мариела Стойчева, която е и член на Техническия комитет към световната централа, очаква тези правила да бъдат променени, за да може състезателите да бъдат равнопоставени и класирането им да бъде справедливо. Поправките ще влязат в сила евентуално за следващото Световно първенство. 

България спечели втори медал на СП по скокове на батут за младежи и девойки в София
България спечели втори медал на СП по скокове на батут за младежи и девойки в София

На финала Георги Бесарбовски и Калоян Петров допуснаха грешка, не успяха да завършат комбинацията си и с резултат от 13.740 точки останаха на седмо място. Шампиони с 48.630 точки са представителите на Азербайджан Магсуд Махсудов и Хюсейн Абасов.  

В индивидуалната надпревара във възраст 17-21 години България нямаше успех, след като двамата национали не се представиха на ниво. При девойките Диана Сарафова се нареди на 24-о място с оценка от 48.130 точки, а при младежите, след като не успя да завърши и двете си комбинации, а направи по два елемента от серия и спря, Максим Ангелов е 61-и с резултат 11.350 точки. 

Мирела Косева и Сияна Павлова донесоха първи медал за България от СП по скокове на батут за юноши и девойки в София
Мирела Косева и Сияна Павлова донесоха първи медал за България от СП по скокове на батут за юноши и девойки в София

Световни шампиони станаха представителите на Япония - Терумичи Бунго при мъжете с оценка от 58.450 точки и Саки Танака при жените с 53.590 точки. 

Утре България ще има десет представители - в индивидуалната дисциплина при 11-12 годишните са заявени Виктор Янков, Георги Георгиев, Александър Вакрилов, Цветин Стоянов и Преслава Пенчева, Микаела Христова, Сияна Павлова и Магдалена Кисьова при момичетата в същата възрастова група. В синхроните скокове във възраст 17-21 ще стартират Кристина Стамова и Диана Сарафова.

Снимка: startphoto.bg

Още от Гимнастика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти