Григор Димитров прекъсна негативната серия с бърза победа във Виена

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров прекрати поредицата си от три поражения и стартира с бърза победа в тенис турнира от сериите АТР 500 във Виена. 

Топ ракетата ни се справи с 6:3, 6:4 срещу 66-ия в световната ранглиста бразилец Тиаго Монтейро, с когото досега не се беше срещал. 

Гришо записа и първи успех в зала, след като бе загубил предишните си два двубоя на закрити твърди кортове - в София и в Стокхолм. Той се намираше и в неприятната ситуация да загуби шест от последните си седем мача преди днес, но сега може да гледа с повече оптимизъм за представянето си.

Следващото препятствие на Димитров в австрийската столица обаче е достатъчно сериозно - световният номер 8 и трети поставен в основната схема Андрей Рубльов. Руснакът води с 3-2 победи, като тази година елиминира Григор в Индиън Уелс, но пък нашият топ тенисист е спечелил единствената им предишна среща в зала - в Стокхолм през 2018-а.

За класирането си във втория кръг Димитров ще вземе 45 точки за световната ранглиста и 34 355 евро от наградния фонд, който достига общо 2 349 180 евро.

Първи сет

Първата точка за Григор дойде след грешка от подсечен бекхенд на съперника, а невърнат сервис по правата беше достатъчен за 30-0. Българинът сбърка форхенд по обратния диагонал в търсене на бърз уинър - 30-15, но веднага компенсира с ас в полето за предимство. Още един неотразен начален удар по правата в дясната половина направи резултата 1:0.

Личеше си стремежът на Гришо да взима рано топката и да бъде възможно най-близо до основната линия, а опитите за агресия на бразилеца засега му носеха само две поредни грешки за 15-30. Два последователни подсечени бекхенда по правата на Димитров и смяна на посоката от негова страна се оказаха трудност за Монтейро, който сбърка за двоен брейк-бол. Първият беше отразен с директна точка от сервис, а вторият чрез грешка на Григор от форхенд. Българинът не се обезкуражи и направи серия от прави удари с високо темпо, завършвайки с уинър по обратния диагонал за трети шанс за пробив. Чудесен форхенд-уинър по оголената права пък възнагради усилията на топ ракетата ни с брейк за 2:0.

За първи път се стигна до продължително разиграване след сервис на Гришо и независимо от старанието на Монтейро да търси дъното на корта, българинът го матира с печеливш подсечен бекхенд. Начален удар - форхенд-уинър направи съотношението 30-0, а неотразено второ подаване набързо доведе до 40-0. Още едно такова беше достатъчно за затвърждаването на пробива - 3:0 за 11 минути.

Монтейро пласира за първи път в срещата два поредни неотразени начални удара, а после добави и ас по правата. В крайна сметка той се наслади на безпроблемно подаване и откри сметката си в мача - 3:1.

Димитров поддържаше приличен процент на първи сервис около 60-70, като дръпна с 30-15, защото дори вторите му начални удари създаваха проблеми на посрещача. Независимо от опитите на Монтейро да цели линиите с всеки форхенд, Григор показа добро движение по корта и дочака грешка за 40-15. Сервис-мрежа и успешно воле приключиха гейма за 4:1.

Страхотен бекхенд по диагонала на Григор матира съперника му за 0-15, но Монтейро наниза втория си сервис по правата в мача за 15-15. Бразилецът всъщност имаше сериозен процент на първи начален удар - 80, което все пак му помагаше да трупа предимство в последващите разигравания. Форхенд-уинър и неотразен сервис го изведоха до 40-15, а ас номер 3 приключи гейма - 4:2.

Григор не се изтегли навреме за форхенд по обратния диагонал и го прати в мрежата за 0-15, но невърнат начален удар по правата компенсира за 15-15. Поредната комбинация с тръгване напред след подаването даде шанс на българина да завърши с лесен смач на мрежата - 30-15, а третият му ас по диагонала в полето за предимство доведе до 40-15. Неточност с предната страна на ракетата му намали разликата на 40-30, но Монтейро сбърка в продължителна размяна от средата на корта и геймът приключи - 5:2.

Бразилецът наниза четвърта директна точка от сервис за 15-0 и веднага добави петата за 30-0, като вече отчетливо индикираше, че нивото му на начален удар е високо. Ретур-уинър на Димитров все пак поохлади ентусиазма му, но третият ас за гейма направи набързо 40-15. Грешка на българина направи така, че съперникът се възползва максимално от новите топки - 5:3.

Първата двойна грешка на Григор дойде за 0-15, но веднага беше неутрализирана с ас номер 4 в мача и 15-15. Неправилно решение да търси правата с бекхенд доведе до 15-30 за първи път в мача. Сервис-форхенд рутинно донесе изравняване 30-30, а неточен прав удар на противника осигури сетбол. Непредизвикано сбъркан форхенд обаче напарви по-проблемен гейма за българина и го вкара в дюс. Първият сервис рядко влизаше и това спомагаше на Монтейро да влиза в разигравания, но независимо от добрата му защита, Димитров го разстреля с форхенд-уинър за нов сетбол. Няколко поредни отлични прави удари позволиха на Гришо да излезе на мрежата и да провокира грешка за 6:3 след 36 минути игра.

Втори сет

Григор успя да вкара интрига при първото си посрещане, стигайки до 30-30 с продължително разиграване, но Монтейро го хвана в крачка в следващия момент и се добра до 40-30. Нов неотразен начален удар с над 190км/ч позволи на бразилеца да поведе за първи път в срещата - 0:1.

Димитров изоставаше по отношение на ефективност на първи сервис - 59% срещу 83%, но със сигурност не отсъпваше по ефикасност на началното си подаване. Първото му за гейма беше неотразено, а при второто той моментално атакува мрежата и завърши с воле за 30-0. Нова бърза комбинация с форхенд след началния удар осигури комфортен аванс от 40-0, а още един невърнат сервис направи резултата 1:1.

Монтейро пресили форхенд след ново темпово разиграване от средата на корта и изостана с 0-15, но сгрешен ретур му даде глътка въздух - 15-15. Непредизвикано сбъркан прав удар на бразилеца го постави под напрежение при 15-30, а нов такъв донесе две точки за пробив на Гришо. Българинът вкара дълбок бекхенд-ретур с висока парабола и противникът му не можа да намери очертанията на корта - брейк за 2:1.

Григор с невърнат сервис дръпна с 15-0, но после не подготви добре излизането на мрежата и беше разминат с форхенд - 15-15. Още един неотразен начален удар направи 30-15, а вече перфектна комбинация с предната страна на ракетата осигури комфрот при 40-15. Красиво изпълнение на Димитров - изящен бекхенд по диагонала и инстинктивно воле от средата на корта му осигуриха безпроблемно затвърждаване на пробива за 3:1.

Пресилен бекхенд се оказа осмата непредизвикана грешка в мача на Гришо при 18 негови уинъра. Монтейро обаче не спираше с бомбите от начален удар и сметката му с асове набъбна на осем при 40-0. Той също показа техника с деми-воле от бекхенд и взе първия си сервис-гейм на нула - 3:2.

Григор предаде рано инициативата в първото разиграване в следващия гейм, а Монтейро отново се понрави с перфектна къса топка за 0-15. Втори кик-сервис в тялото в полето за предимство се оказа неотразен - 15-15, а грешка по обратния диагонал при рискован форхенд на българина направи резултата 15-30. Петият ас дойде в подходящ момент за 30-30, а шестият (с 206 км/ч) вече осигури гейм-бол. Невърнат втори начален удар свърши работата за затвърждаване на пробива - 4:2.

Удар с рамката на ракетата на Монтейро го накара да изостане с 0-15, но Гришо също направи непредизвикана грешка - бекхенд в мрежата. Чудесно разиграване, в което Димитров диктуваше темпото, завърши с негов решителен бекхенд по правата и той поведе с 15-30. Пресилен форхенд на бразилеца го изправи пред два брейк-бола, а той неутрализира първия с мощен сервис по диагонала в полето за равенство. Вторият се изпари по същия начин и геймът бе вкаран в дюс, но за съжаление отново от водеща позиция Григор сгреши форхенд по правата и вече изостана. Страхотен ретур на българина го върна "в играта" и доведе до ново равенство, но още една неточност от бекхенд осигури авантаж на съперника. Успешен първи сервис осъществи обрата в гейма на Монтейро - 4:3.

С ас номер 7 Димитров започна отлично с новия комплект топки, а веднага след него дойде и осмата директна точка - 30-0. Невърнат начален удар по диагонала в полето за равенство направи резултата 40-0, а още един такъв доближи топ ракетата ни до само гейм от победата - 5:3.

Българинът пресили ретур и изостана с 15-0, а Монтейро си върна водачеството в броя на асовете, пласирайки девети за 30-0. Още едно неточно посрещане на Гришо го отдалечи в резултата на 40-0, а сервис-смач осигури гейма на бразилеца - 5:4.

Форхенд-уинър веднага след начален удар изведе Димитров до 15-0, а деветият му ас по правата в полето за предимство направи съотношението 30-0. Десетата директна точка от сервис осигури троен мачбол и още в следващите секунди победата беше осигурена след грешка на съперника - 6:3, 6:4 за 75 минути.

Последвайте каналите ни в:

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти