Близо 100 състезатели от страната и чужбина участват на турнир по борба в Разград

Близо 100 състезатели от страната и чужбина участват на турнир по борба в Разград

Близо 100 състезатели от 20 клуба от страната и чужбина участват на турнир по борба в Разград. Организатор на надпреварата, която носи името на именития разградски борец Лютви Ахмедов, е едноименният спортен клуб по борба в лудогорския град. Схватките се провеждат в спортна зала "Лудогорец".  

В 25-о поред издание на турнира участват състезатели от утвърдени клубове по борба от страната като Бургас, Сливен, Търговище, Русе, Елена, каза за БТА главният съдия на проявата Дениз Хамид. Сред участниците са и борци от Турция, Украйна и Молдова. Разградска област е представена от състезатели от спортния клуб по борба "Лютфи Ахмедов" в областния център и от клубове на общините в областта.

Спортният празник започна с едноминутно мълчание в памет на заслужилия треньор и съдия по борба Музафер Мустан и съдията Зейнал Велиев.

След схватките на момчетата събитието ще продължи с демонстративна среща между 9-годишни момичета, възпитанички на разградския спортен клуб по борба "Лютви Ахмедов". Победителите в различните категории ще получат медали, а най-добрият борец ще се окичи със златния пояс на Лютви Ахмедов. Ще има купи за най-техничен състезател, за най-резултатен, за най-добре представил се чуждестранен състезател. Награди ще получат и най-добрите отбори.  

Състезанието е в памет на исполина на лудогорската борба Лютви Ахмедов. Той е световен шампион по борба свободен стил от Техеран през 1959 г., световен вицешампион от първенствата през 1962, 1963 и 1965 г., олимпийски вицешампион от Токио (1964), европейски шампион (1965) и вицешампион на Стария континент през 1966 година.

Още от Бойни спортове

Виж всички