Японският борец Антонио Иноки, който се изправи срещу Мохамед Али, почина на 79-годишна възраст

Японският майстор на бойните изкуства Антонио Иноки, чието истинско име е Канджи Иноки, почина на 79-годишна възраст, съобщи агенция Киодо.

Иноки започва професионалната си кариера в борбата на 17-годишна възраст. Японският боец ще бъде запомнен от света като пионер в смесените бойни изкуства, след като организира битки с най-добрите майстори на различни видове бойни изкуства като джудо и карате.

През 1976 година Иноки се би с американския боксьор Мохамед Али. Битката се проведе по правилата на смесените бойни изкуства, специално разработени за него. По-специално, Али трябваше да играе в боксови ръкавици, а на японеца беше забранено да прави хвърляния и да използва болезнени техники.

Двубоят се оказа не толкова зрелищен, но според специалистите тази конкретна битка е имала огромно влияние върху развитието на смесените бойни изкуства (MMA), които придобиха голяма популярност в последните години.

След като завърши спортната си кариера Иноки влезе в политиката. През 1989 година той беше избран за първи път в горната камара на японския парламент, а през 1995-а губи изборите и депутатския си мандат. След 18 години Иноки реши да се върне и успя да спечели място в парламента на следващите избори. Той се оттегли от политиката през 2019 година.

Още от Бойни спортове

Виж всички