Кирил Милов оглави ранглистата за категория до 97 кг след Световното

Кирил Милов оглави ранглистата за категория до 97 кг след Световното

Кирил Милов се изкачи на първо място в обновената ранглиста на Международната федерация по борба (UWW) на 97 кг, а друг български национал в класически стил вече е на втората позиция в категорията си.

Милов, който спечели злато на Евро 2022 през пролетта и стана вицешампион на световните финали този месец, се изкачи с пет места до първото. Зад него втори е световният шампион Артур Алексанян, който победи българина на финала в Белград. 30-годишният арменец обаче вече играе селективно на турнири и през 2022 участва само на световните финали.

Големият губещ в категория до 97 кг е Мохамадхади Сарави, който започна месеца като лидер в ранглистата, а сега е десети. Той загуби на полуфиналите срещу олимпийския и четирикратен световен шампион Алексанян.

Едмонд Назарян пък се изкачи с цели 24 места при 60-килограмовите и вече е втори. 20-годишният български национал спечели две втори места на европейско и световно първенство тази година и остана само зад Жоламан Шаршенбеков в ранглистата. Именно борецът от Киргизстан победи Назарян на финала в Сърбия преди близо две седмици.

Останалите българи в топ 10 на категориите си са Георги Вангелов (шести на 61 кг свободен стил), Рамазан Рамазанов (осми на 70 кг), Али Умарпашаев (осми на 79 кг), Ахмед Батаев (пети на 92 кг) и Мими Христова (осма на 65 кг).

Още от Бойни спортове

Виж всички