Гледай на живо

Нидерландия - Аржентина

Някои руски атлети ще бъдат защитени от мобилизация, но спортната общност като цяло няма да ползва специални привилегии

Някои руски атлети ще бъдат защитени от мобилизация, но спортната общност като цяло няма да ползва специални привилегии

Определени категории руски спортисти ще получат защита от военна мобилизация, но спортната общност като цяло няма да има специални привилегии. Това обяви министърът на спорта Олег Матицин на форума "Русия - спортна сила", цитиран от агенция ТАСС. По-рано тази седмица ръководители на редица федерации съобщиха, че техни състезатели са били повикани на военна служба.

"Спортът не може да бъде отделен в своя собствена общност, в която хората ползват изключителни привилегии. Нашите спортисти, както и аз, трябва да покажем, че сме патриоти. Те заявиха подкрепата си за президента (Владимир Путин) още в началото на специалната военна операция и изразиха единодушно мнение, че хората в спорта са едно цяло. Насреща сме за всички проблеми и задачи, които държавата решава в момента", заяви Матицин.

"В момента не мога да дам еднозначен отговор за въпроса с мобилизацията. Разбирам, че спортистите и треньорите, които се подготвят за участие на Олимпийски игри, са нашият златен фонд. Може би ще има определени протекции за някои категории спортисти, но това трябва да бъде обсъдено с правителството. Надявам се руският спорт да продължи да се развива и в тази ситуация".

Руският президент Владимир Путин подписа указ за частична мобилизация на 21 септември.

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти