Григор Димитров не можа да зарадва публиката в София с победа

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров не изигра добър мач и отстъпи на коравия Иля Ивашка с 3:6, 6:7(3) след 1 час и 53 минути игра във втория кръг на Sofia Open.

Гришо се надяваше да осигури незабравимо изживяване за шумните зрители по трибуните, както го направи с триумфа си през 2017 година. Той обаче направи прекалено много непредизвикани грешки от форхенд и бекхенд, а съперникът му сдържа нервите си достатъчно, за да не спира да връща топката в очертанията на корта. 

Димитров записа първо поражение на родна земя и второ от Ивашка, който го победи във Вашингтон миналата година, също с тайбрек. Остава победата на българина на клея в Женева, но това няма особено значение, на фона на несбъднатите очаквания в София.

Григор не е в оптимална форма и кондиция, като тепърва му предстои да намери отново най-доброто си физическо състояние. Липсата на треньор също индикира за преходен период в този по-късен етап на кариерата му, а срещу Ивашка зрителите видяха наченки на различна стратегия от основната линия.

17 Григор Димитров - Иля Ивашка

Димитров се стремеше много често да взима топката рано от дъното на корта и това допринесе за големия брой непредизвикани грешки. Седемте пропуснати шанса за пробив от негова страна на му позволиха да завърже допълнително двубоя и да се възползва от моментите си на преимущество в срещата.

17 Григор Димитров - Иля Ивашка

Първи сет

Григор започна с невърнат втори сервис, а после сбърка форхенд по диагонала след късметлийски ретур на съперника, попаднал на линията. Още един аут от предната страна на ракетата от средата на корта поставиха българина в неудобно положение при 15-30, като след това добрата защита на беларусина му осигури успех. Той дочака нова неточност от форхенд на Димитров и се поздрави с два шанса за брейк. Четвъртата грешка от предния удар на Гришо му коства ранен пробив, а в допълнение към това не вкара нито един първи сервис - 0:1.

Гришо спечели първото си разиграване от основната линия след форхенд-ретур и още два ускорени предни удара за 0-15. Той обаче не бе прецизен при защита от форхенд, докато тича, при което стана 15-15, а после не можа да върне сервиса - 30-15. Размяна на бекхенди беше спечелена от Ивашка след предизвикана грешка на българина (40-15), а Димитров пласира добър форхенд по правата за 40-30. Най-после перфектен уинър по диагонала с предната страна на ракетата на Григор зарадва публиката и му осигури дюс, а това беше най-дългото разиграване в мача до момента. Двойна грешка на беларусина подсказа, че той се поддава на напрежението, но веднага с вкаран първи сервис и форхенд-уинър възстанови равенството. Непредизвикано сгрешен бекхенд на българина даде аванс на подавача, но бе ред на шампиона от 2017-а да покаже прекрасна защита от основната линия и да дочака грешка за трети дюс. Опит за завършващ форхенд не се получи за Гришо и той пак изостана, а вече с тактика сервис-мрежа Ивашка приключи гейма - 0:2.

Григор започна позитивно с невърнат първи сервис за 15-0, а после добави още един за 30-0. Непредизвикана грешка от форхенд на Ивашка допринесе за бързо развитие на гейма при 40-0, а нов неотразен начален удар направи резултата 1:2.

Ивашка също успя да се облагодетелства от силен начален удар и спечели две поредни бързи точки, след което принуди Гришо да сбърка сложен подсечен бекхенд. Хубав ретур със задната страна на ракетата на българина му помогна да дочака неточност за 40-15, а после чудесен форхенд по диагонала свърши работа за 40-30. Неуспешен ретур обаче сложи край на гейма за 1:3.

Гришо прати бекхенд в аут, а после пласира невърнат сервис по правата за 15-15. Великолепна къса топка от форхенд осигури аванс от 40-15 за топ ракетата ни и той го материализира във втори спечелен гейм с излизане на мрежата след начален удар - 2:3.

Ивашка също тръгна напред след форхенд по обратния диагонал и спечели точката за 15-0. Беларусинът обаче направи една от малкото си непредизвикани грешки от подобна позиция за 30-15, а после Григор направи сериозна неточност с предната страна на ракетата си и прати топката в аут за 40-15. Неотразен сервис пък осигури преднина на 71-вия в света от 2:4.

Димитров реализира форхенд-уинър по диагонала, след като два пъти съперника му намери линията с дълбоките си удари - 15-0. Липсата на постоянство в изпълненията на най-добрия ни тенисист обаче не спираше да се вижда, като грешка направи съотношението 15-15. Добра комбинация начален удар - форхенд-уинър отново наклони везните в наша полза за 30-15, а после хубава серия от подсечени бекхенди затрудни Ивашка и той сбърка - 40-15. Неотразен сервис сложи край на гейма при 3:4, а за беларусина предстоеше подаване с нов комплект топки.

71-вият в света започна с невърнат сервис, а после бекхенд на Гришо излезе в аут след контакт с филето - 30-0. Българинът атакува мрежата след ретура си, но не можа да направи волето, защото съперникът му пласира топката ниско. Още едно неуспешно излизане напред не се увенча в успех за Димитров и той трябваше да приеме загубен гейм на нула, въпреки че имаше шансове в него - 3:5.

17 Григор Димитров - Иля Ивашка

Смач от средата на корта, остър бекхенд по диагонала и ново сложно воле не стигнаха на Гришо да преодолее чудесната защита на противника, който се промъкна до 0-15. Сгрешен форхенд от средата на основната линия на българина отново го постави в ситуация 0-30, а впоследствие и трябваше да отбранява три поредни сетбола. Димитров се справи с първия, но поредната грешка от форхенд от неутрална позиция го накара на приеме поражението в сета - 3:6.

Втори сет

17 Григор Димитров - Иля Ивашка

Григор видимо искаше да бъде агресивен с ретурите си на втори сервис и въпреки че направи грешка с първия такъв за втория сет, след това беше възнаграден за 15-15. Ивашка прати форхенд по обратния диагонал в аут за 15-30, но после отличен начален удар го избави от напрежението. Още един мощен сервис с 206 км/ч му осигури аванс от 40-30, но отново сеченият бекхенд  по правата на Димитров провокира неточност от противника - дюс. За съжаление, форхенд с рамката на българина доведе до поредната непредизвикана грешка, но най-после марковият бекхенд-уинър по правата зарадва родната публика. Ивашка не спираше да се спасява с началния си удар, а нов сгрешен ретур на Гришо сложи край на гейма - 0:1.

Успешна комбинация сервис-форхенд позволи на Гришо да поведе с 15-0, а първият му ас в мача доведе до 30-0. Неотразен плосък начален удар по правата бе достатъчен за 40-0, а само един форхенд след следващия сервис донесе скоростен гейм за 1:1.

Не спираха обаче грешките от дъното на корта за българина, което допълнително внасяше увереност в играта на Ивашка - той можеше да пласира силните си сервиси и да разчита на тези неточности на съперника му. При 30-0 обаче страхотен ретур на Димитров му донесе успех за 30-15, но след това дойде и ас за беларусина. Поредно разиграване с поделена инициатива или с леко преимущество на Гришо завърши с негов бекхенд в аут и 1:2.

Григор прати форхенд по правата в аут за 0-15, но после същото стори и Ивашка, за да възстанови паритета при 15-15. Ас номер 2 послужи на българина за 30-15, а след това най-после той записа успешно воле на мрежата - 40-15. Неотразен подсечен начален удар по диагонала изравни геймовете набързо на 2:2.

Форхенд в аут на Гришо бе последван от красива комбинация с подсечен бекхенд и уинър от прав удар по обратния диагонал за 15-15. Нов сбъркан ретур на българина не му позволяваше да поддържа агресия от основната линия, а Ивашка блесна пак с начален удар за 40-15. Красива къса топка от бекхенд на Димитров бе допълнена със смач - 40-30, а след това размяна на подсечени изпълнения със задната страна на ракетата бе спечелена от Григор за дюс. Беларусинът заложи за първи път на сервис-мрежа и спечели с лесно воле, но съперникът му отново го омагьоса с къса от бекхенд по правата - ново равенство. Двойна грешка на Ивашка доведе до точка за пробив на противника му, но топ тенисистът ни прати бекхенд в аут в неподходящ момент. Великолепен форхенд-ретур осигури нов брейк-бол на Гришо, но пак се стигна до равенсто без игра заради неотразен сервис. Бекхенд в мрежата и ас по диагонала сложиха край на напрегнатия гейм за 71-вия в света - 2:3.

17 Григор Димитров - Иля Ивашка

Димитров вкара ас по късия диагонал за 15-0, а после се нуждаеше от само един допълнителен форхенд след начален удар за 30-0. Невърнат сервис му осигури комфортен аванс от 40-0, а още един такъв сложи скоропостижно точка на гейма - 3:3. За съжаление, Ивашка нямаше също никакви проблеми да вземе подаването си, за разлика от предишното, при което отново дръпна леко в резултата с 3:4, макар и без наличието на брейкове.

Форхенд-уинър веднага след сервис даде на Гришо предимство за 15-0, но беларусинът по блестящ начин контрира със собствен печеливш удар с предната страна на ракетата по обратния диагонал - 15-15. Грешките от форхенд се завърнаха за Димитров и той отстъпи с 15-30, а след това на мрежата допусна да бъде матиран от печеливша позиция - 15-40. Неотразен първи сервис свърши работа за елиминиране на първия брейк-бол, а ас номер 5 с 219 км/ч изпари и втория - дюс. Поредицата от директни точки продължи за авантаж, само че Ивашка реализира бекхенд-уинър по оголената права, за да стигне до равенство. Невърнат начален удар по правата в полето за равенство на скорост 218 км/ч осигури нов авантаж на българина, а комбинация кик (втори) сервис - форхенд-уинър приключи гейма за 4:4.

17 Григор Димитров - Иля Ивашка

Ивашка също започна позитивно с точно подаване и завършващ удар с предната страна на ракетата, но страхотна защита на Димитров се пренесе в контраатака по правата и успех за 15-15. Съперникът му пак излезе на мрежата и завърши с воле за 30-15, а непредизвикано сбъркан форхенд опропасти хубавия ретур на българина - 40-15. Неотразен сервис направи резултата 4:5 и Гришо трябваше да подава за оставане в мача.

Григор успя да натисне бекхенда на съперника и го принуди да сбърка за 15-15, само че след това направи нова неточност в излизането си напред и си навлече неприятности при 15-30. Той не се отказа от тази тактика обаче и имаше успеваемост с воле в средата на корта, при което Ивашка прати топката в мрежата. Два поредни лифтирани бекхенда свършиха работа на българина за 40-30, но точно с този тип удар той сбърка за дюс в следващия момент. Неотразен първи сервис осигури авантаж на Димитров, а ас по диагонала в полето за предимство направи резултата 5:5.

17 Григор Димитров - Иля Ивашка

Публиката се оживи след минаващ бекхенд по диагонала на Гришо за 0-15, но после пресили за пореден път блок-ретур от форхенд. Ивашка направи грешка от форхенд по правата за 15-30, но нов аут от предната страна на ракетата на Димитров възстанови паритета - 30-30. Феновете разсеяха беларусина с възгласите си по време на разиграването и той пласира нов форхенд в аут за 30-40, само че невърнат първи сервис прати гейма в дюс. Непредизвикана грешка на 71-вия в света осигури нов шанс на Григор да направи пробив, но той пак не намери очертанията на корта с блок-ретура си от форхенд. Комбинация от качествен ретур и дълбок форхенд обаче доведе до нов брейк-бол за българина, но и той не беше материализиран след пресилен прав удар. Перфектен форхенд по обратния диагонал след систематична атака на Гришо го възнагради с четвърти шанс за пробив, но и той бе пропилян след аут по правата с предната страна на ракетата. Невърнат първи сервис на Ивашка му позволи да се промъкне до авантаж, само че Димитров го бомбардира с два поредни форхенда - отново дюс. Един от поредните сечени бекхенди на българина излезе в извън очертанията и той пропусна изгодна възможност за брейк-бол, а после сервис-мрежа гарантира на Ивашка поне тайбрек -5:6.

17 Григор Димитров - Иля Ивашка

Григор пак сам си усложни живота със сгрешен форхенд от изгодна позиция - 0-15, но после невърнат сервис възстанови паритета при 15-15. Грешна преценка на българина му коства точката, мислейки, че ретурът е в аут, а всъщност той хвана линията - 15-30. Още един ужасно неточен форхенд доведе до неприятна ситуация 15-40 и два мачбола за Ивашка. Чудесен бекхенд по правата на Димитров елиминира едната опасност, а втората беше неутрализирана с нова бритлянтна офанзивна комбинация и форхенд-уинър за дюс. Невърнат сервис даде авантаж на любимеца на публиката, а сеченият бекхенд му донесе успех и вкара оспорвания дуел в тайбрек - 6:6.

Първата точка спокойно можеше да отиде в сметката на Григор, но той прати бекхенд в аут и пропусна да поведе с мини-брейк. Два поредни форхенда разходиха съперника на българина и се стигна до 1-1, но подсечен бекхенд в мрежата осигури пробив на Ивашка. Поредната топка на линията в актива на беларусина му позволи да дръпне с 1-3, а той излезе на мрежата след солиден начален удар и си осигури още по-добро предимство - 1-4. Супер първи сервис на Гришо направи резултата 2-4, а още един невърнат начален удар го доближи още повече - 3-4. Бекхенд в мрежата подари втора точка на противника на Григор, а още един форхенд-уинър в актива на Ивашка му осигуриха три мачбола. Форхенд в аут на Димитров сложи край на битката - 3:6, 6:7(3) за 1 час и 53 минути.

Гледай тенис на MAX с най-вълнуващите двубои от ATP Masters 1000, ATP 500 и ATP 250, ATP Finals и Next Gen, на живо, само в ефира на MAX Sport.

Още от Тенис

Виж всички