Женският национален отбор по хандбал се събра на подготвителен лагер в Габрово преди световните квалификации срещу Италия

Женският национален отбор по хандбал се събра на подготвителен лагер в Габрово преди световните квалификации срещу Италия

Женският национален отбор на България по хандбал отново се събра след 6-годишна пауза. Представителният тим на страната започна първия си тренировъчен  лагер в Габрово за предстоящите два двубоя срещу Италия от първата фаза на квалификациите в зона Европа за следващото Световно първенство. Мондиалът ще се проведе в Норвегия, Швеция и Дания през ноември и декември 2023 година.

Треньори на състава са Петя Панчева и Веселина Златева, а треньор на вратарите е Анита Хараланова. Те селектираха 18 състезателки в разширения състав. Поради здравословни причини за първия лагер не пристигна Стефка Агова, отсъства и Соня Богданова. От чужбина се присъединиха Ивон Дюлгерова (Местрино, Италия), Лора Сарандева (Тулуза, Франция), Мари Томова (Будучност, Черна гора), Лидия Ковачева и Мадлен Тодорова (Шпаркасе Блау-Вайс Фелдкирх, Австрия), Полина Генчева (Ларвик, Норвегия), Маринела Панайотова (Понтиния, Италия), Стефани Петрова (Ферара, Италия) и Гергана Грозданова (Топличанин, Сърбия). От състезаващите се в българския шампионат са повикани Габриела Георгиева и Стиляна Павлова (Сливница), Кристина Миланова и Стефка Агова (Свиленград), Емилия Самуилова и Гергана Александрова (Търновград), Ирене Иванова и Соня Богданова (Бяла) и Десислава Николова (Етър 64).

"За времето, в което женският национален отбор на България не функционираше, доста състезателки излязоха да играят навън и преценихме, че отново е време да го възродим. Мисля, че сме събрали най-доброто, с което разполага българският женски хандбал в момента. Момичета, които са показали, че освен хандбални възможности и потенциал имат и чисто човешки качества и притежават голямо сърце и желание за изява с националната фланелка. Всички са много позитивни и тренират с голямо настроение. Колективът е страхотен!“, коментира Веселина Златева.

Женският представителен тим тренира двуразово в зала „Орловец“. В петък националките ще изиграят контролна среща в Габрово с шампиона Бяла, който пък се подготвя за участието си във втория кръг на турнира EHF European cup срещу гръцкия Анагениси (Арта). В събота отборът на България ще пътуват до град Бяла, където ще направи още една проверка и с румънския Слатина.

Вторият лагер на отбора ще започне отново в Габрово на 24 октомври. До 30-ти националките ще тренират в зала „Орловец“, след което ще отпътуват към Варна. Първият мач с Италия е на 2 ноември в Двореца на спорта в морската ни столица, а реваншът е на 6 ноември в Киети, Италия.

"Малко е времето за подготовка, но е трудно да съберем състезателките за по-дълго. Докато момичетата от чужбина се състезават професионално, макар че някой от тях и работят, тези от нашето първенство работят и тренират и това е възможно най-дългото време, в което можем да ги извикаме на лагер. Все пак те са вече изградени играчи и няма да се занимаваме с техника или физическа подготовка. Основното нещо е да се сработят по-добре помежду си и да преценим коя стои най-добре на дадена позиция. Гледали сме мачове на Италия от миналата година и смятам, че съперникът е преодолим. Превъзхождат ни главно с това, че се събират системно, а ние доста време не сме имали национален отбор, но пък желанието при нас е огромно“, каза още Златева.

Победителят от двубоя България – Италия ще продължи във втората фаза от елиминациите за Световното първенство, в която ще се включат още осем тима, спечелили срещите си от първия квалификационен кръг, плюс Чехия и десет отбора от предстоящото Европейско първенство в Словения, Република Северна Македония и Черна гора.

Още от Други спортове

Виж всички