Наталия Воробьова обяви, че временно си взима почивка от спорта

Наталия Воробьова обяви, че временно си взима почивка от спорта

Олимпийската шампионка по борба от Лондон 2012 Наталия Воробьова си взима почивка в кариерата си и ще се посвети на развитието на детско-юношеския спорт в Русия, съобщава ТАСС.

"Засега съм взела почивка в кариерата си. Ситуацията не е лесна, няма международни състезания. Затова на този етап реших да насоча усилията си и да работя за развитието на детския спорт. Правим различни турнири за деца, един от тях ще се състои на 8 и 9 октомври в Санкт Петербург", каза Воробьова.

31-годишната рускиня е олимпийска шампионка от Лондон 2012 в категория до 72 килограма и сребърна медалистка от Рио 2016 до 69 кг. Воробьова е също двукратна световна шампионка (2015, 2019) и трикратна европейска (2013, 2014, 2020). На олимпиадата в Токио 2020 тя загуби на четвъртфиналите.

Междувременно, олимпийската вицешампионка от Рио 2016 Валерия Коблова взе решение да прекрати кариерата си.

През август 2017 година на Световното първенство Коблова скъса кръстни връзки на коляното за втори път. Тя се завърна на тепиха след операция, през май 2021 година   спечели шампионата на Русия, а на Игрите в Токио загуби в битката за бронза.

"Спомням си емоциите след Олимпиадата в Токио, когато разбрах, че повече не искам това. Тогава напуснах тепиха и оттогава съм се връщала само три пъти. Бях толкова "наситена", че не можех да тренирам борба. Психиката ми ме насочи към други спортове - започнах да плувам много, да тичам, това ме поддържаше във форма и си мислех, че просто трябва да си дам почивка. Времето минаваше, но желанието не се върна", каза рускинята за ТАСС.

"Второто е, разбира се, e травмата. Всички тези три пъти, когато се върнах, коляното се подуваше. Все още може да бягам или да плувам, но борбата е съвсем различна. Не мога да пренебрегвам тялото си и да бъда нестабилна, когато резултатът на отбора зависи от мен", заяви още Коблова.

Снимки: Gettyimages

Още от Бойни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти