Дуплантис е напът да задмине легендарния Сергей Бубка по всички показатели

Дуплантис е напът да задмине легендарния Сергей Бубка по всички показатели

След като изпревари Сергей Бубка за най-голям брой резултати от 6.00 метра и повече в овчарския скок, Арманд Дуплантис може да бъде по-добър от великия украинец, като защити първата си голяма титла при мжете на Европейското първенство по лека атлетика в Мюнхен 2022.

Въпреки всичките си постижения, Бубка е спечелил само една европейска корона на открито, в Щутгарт през 1986 г. (въпреки че Бубка е имал по-малко възможности с европейските първенства, които се провеждат на всеки четири години по негово време), а Дуплантис има шанса да спечели втората си на Олимпийския стадион в Мюнхен на 22 години.

Именно на последното Европейско първенство по лека атлетика в Берлин през 2018 г. роденият в Америка швед  триумфира с рекорд на шампионатите и световен рекорд за юноши под 20 години от 6.05 м. Тогава той беше са на 18 и стана най-младият член на клуба на 6.00 м.

Изключителен Дуплантис сложи точка на Световното с нов планетарен рекорд от 6.21 м
Изключителен Дуплантис сложи точка на Световното с нов планетарен рекорд от 6.21 м

Четири години по-късно Дуплантис спечели всяка титла – олимпийска, световна на открито и в зала, европейска на открито и в зала, а освен това подобри световния рекорд от 6.16 м на 6.21 м, последното постижение от Световното първенство по лека атлетика в Орегон, където шведът завърши пълния комплект.

Бубка, който вдигна глобалната летва от 5.83 м на 6.14 м, беше първият състезател в овчарския скок, който преодоля бариерата от 6.00 м и продължи да преминава тази височина или по-нагоре общо 46.

Дуплантис увеличи броя си до 49 с постигането на световен рекорд от 6.21 м в Орегон миналия месец, преди да добави още два опита над 6.00 метра в Силезия миналата събота (6), а в момента състезанията с резултати от 6.00 м или повече са 51 .

Непобедим в 18 състезания на закрито и на открито и с шестте най-добри резултата на открито това лято, Дуплантис ще започне като най-яркия фаворит във всяка дисциплина в Мюнхен 2022.

Рено Лавийени, предишният световен рекордьор и трикратен европейски шампион, се завърна във форма, но със сигурност е далеч от постиженията на младия швед.

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти