Григор Димитров се справи с първото препятствие в Монреал

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров преодоля първото си препятствие на “Мастърс”-а в Монреал и победи с 6:4, 7:5 канадския колежанин Алекси Галарно за 92 мунути.

Топ ракетата ни беше изявен фаворит в срещата, защото съперникът му едва отскоро бе направил прехода от американската колежанска система към професионалния мъжки тенис. Независимо от това 273-ият в света остави отлични впечатления с уменията си и с нищо не подсказа, че отстъпва на играчите от топ 100.

Гришо взе рутинно първия сет с един пробив и си помисли, че заради грешките на противника ще може без да се изразходва кой знае колко да стигне до победата. Опонентът му обаче повиши неимоверно риска и дори поведе с пробив във втория сет, само че не можа да поддържа високото темпо на разигравания докрай и стана жертва на по-голямата класа на българина.

Григор ще срещне Алекс де Минор във втория кръг в Монреал, а за пети път от шест издания на “Мастърс” турнирите тази година преодолява първото препятствие. Единственото изключение е традиционно неубедителното за него събитие в Маями и загуба от Макензи Макдоналд.

Гришо подобри представянето си в Монреал от миналата година, когато отпадна на старта от Райли Опелка, като добави 35 точки към актива си за световната ранглиста. Ако Роберто Баутиста Агут не защити класирането си на четвъртфиналите от миналата година, а Опелка не повтори финала си в турнира, то най-добрият български тенисист ще се изкачи с две места до 17-ото в света.

Първи сет

Галарно записа бърза точна с невърнат сервис, но в следващия момент беше въвлечен в разиграване и Григор го разпиля с бекхенди и завършващ форхенд по обратния диагонал. Лесно сбъркана топка на мрежата на българина обаче го лиши от това да поведе с 15-30, а след това нови два прекрасни начални удара на новобранеца го изведоха до спечелване на първия гейм - 0:1.  

Великолепно започна и Димитров с ас по диагонала в полето за равенство (15-0), но после получи неочакван "шамар" с форхенд от основната линия по правата и трябваше да приеме равенство 15-15. Непредизвикана грешка с предната страна на ракетата на Гришо го поставиха в позиция 15-30, но той веднага компенсира с агресивно излизане на мрежата в следващото разиграване и категорично спечелена точка с воле. Невърнат сервис отново по правата в дясната страна на корта даде предимство на българина и той се възползва от него след грешка на противника - 1:1.

Канадецът сбърка непредизвикано бекхенд за 0-15, но отново веднага демонстрира отличен сервис по правата с прекомерен риск от полето за предимство - 15-15. Още едно такова упражнение го изведе до 30-15, а после и Григор прати обратен удар в мрежата за 40-15. Гришо опита реутр-уинър, но сантиметър го раздели от целта и геймът отиде на сметката на съперника - 1:2.

Димитров продължи да предлага отлични сервиси, които му даваха да прави лесни комбинации с форхенд и да печели лесни точки. Два аса в гейма пък съвсем опростиха задачата му за нула време да направи 2:2.

Българинът бе хванат с контрапие и пресили форхенд за 15-0, но после постави противника под напрежение в разиграване и дочака грешка с предната страна на ракетата за равенство. Двойна грешка направи 15-30 за първи път в двубоя, а след това за малко не изпълни още една, от което се подведе Григор и сбърка ретура - 30-30. Прекрасна комбинация от сервис-форхенд и драйв-воле от бекхенд на мрежата възнагради Галарно с аванс от 40-30, само че Гришо вкара най-после отличен ретур и допълни с мощен форхенд за дюс. Надстрелване от основната линия завърши с очаквана грешка на новобранеца и топ тенисистът ни достигна до точка за пробив, от който се възползва много мъдро с търпеливо поведение от дъното на корта и решителен форхенд по диагонала - 3:2.

Григор сбърка непредизвикано форхенд по обратния диагонал от средата на корта веднага след сервис и изостана с 0-15, но веднага неутрализира тази неточност с начален удар по правата в полето за равенство. За съжаление обаче в този момент заваля дъжд и двамата тенисисти трябваше да прекъснат мача.

След около 5-минутен престой на пейките на корта двамата тенисисти получиха указание да се приберат, защото явно дъждът щеше да продължи известно време. С 25 мунути пауза все пак мачът продължи.

Григор прати в аут форхенд след много дълбок ретур и изостана с 15-30 в гейма, в който трябваше да затвърди пробива си. Естествено, голямото прекъсване не направи задачата му по-лесна, но той не се колебаеше да поставя съперника на мястото му - нов форхенд-уинър по обратния диагонал доведе до 30-30. Комбинация сервис и печеливш удар с предната страна на ракетата осигури предимство, от което българинът се възползва с прекрасна къса топка от бекхенд - 4:2.

"Позитивна" грешка на Григор донесе едва третата точка на канадеца при негов втори сервис. Доста по-уверен бе той с първото си подаване и записа втори ас за 30-0, но веднага последва и втората двойна грешка - 30-15. Още един съмнителен ас на Галарно го изведе до 40-15, а Димитров съвсем опропасти добрата си позиция на корта и прати форхенд в аут за 4:3.

Григор записа невърнат начален удар с новите топки, а после направи комбинация от моментален бекхенд-уинър след сервиса за 30-0. Три удара му бяха необходими след следващото подаване, но той по-скоро се раздвижваше край мрежата. Ас по диагонала в полето за предимство осигури комфорт от 5:3 за Димитров.

Отново непостоянството на Галарно се прояви с бързо спечелена и лесна точка за 15-0, последвана от непредизвикано сбъркан форхенд за 15-15. Той обаче заслужи аплодисменти с отличен защитен удар срещу бомба с предната страна на ракетата на Гришо, чрез която поведе с 30-15. Нов чудесен ас го доближи до спечелването на гейма и той го достигна с невърнат сервис за 5:4.

Григор започна подобаващо с невърнат начален удар по диагонала в полето за равенство, последван от още един отличен сервис и лесна точка за 30-0. Ас номер 4 осигури три сетбола на българина и той допълни с ново неотразено подаване - 6:4 за 39 мунути.

Втори сет

Галарно си заслужи аплодисменти на феновете по трибуните с първите две бързо спечелени точки за 30-0, но после Григор демонстрира търпение от основната линия и дочака две грешки за 30-30. Още един хубав сервис на канадеца го изведе до 40-30, след което българинът направи неточност от подсечен бекхенд за 0:1.

Григор направи новобранска грешка на мрежата и не можа да завърши с воле след сервис (0-15), но после пласира невърнат сервис. Изненадващо Галарно се защити великолепно на основната линия и контратакува с бекхенд-уинър за 15-30, събуждайки отново феновете по трибуните. Естествено, канадецът не можеше да издържа постоянно на увеличаването на темпото на Димитров, което доведе до нова грешка, а ас номер 5 направи съотношението 40-30. Непредизвикано сбъркан бекхенд обаче за първи път в мача въвлече сервис-гейм на Гришо в дюс, а още една такава неточност му коства и точка за пробив. Две поредни рискови топки на линията на Галарно сякаш разколебаха българина и той прати нелеп опит за къса топка в мрежата, допускайки неочакван брейк - 0:2.

Григор сякаш започна да нервничи и да прибързва, или по-скоро продължи да го прави, спрямо предишния гейм. Свалянето на нивото му коства изоставане с пробив и безпрепятствен сервис-гейм за 3:0 на Галарно, който спечели 11 от последните 14 точки.

Димитров имаше нужда от изпълнение на доста труден смач с движение назад за 15-15, за да спре негативната поредица в резултата. Невърнат сервис му помогна за 30-15, а най-после и хубав форхенд по правата се превърна в печеливш - 40-15. Елементарна неточност до мрежата опропасти хубавия му начален удар за 40-30, но пък ас номер 8 свърши работа за 1:3.

Галарно се завърна към добрите сервиси и към пределно рисковите отигравания, което му се отплащаше достатъчно солидно. Взимането на топката рано от всякаква страна на ракетата също индикираше, че канадецът играе на върха на възможностите си, като само двойна грешка спря устрема му при 40-0. Непредизвикано сбъркан форхенд обаче не даде шанс на Гришо дори да се закачи за гейма - 1:4.

Невърнат сервис на българина беше последван от удар с рамката на ракетата му и топка далеч в аут за 15-15. Поредната непредизвикана грешка от форхенд на Гришо го въвлече в оспорвана ситуация при 15-30, но той се избави от нея по най-добрия начин с комбинация сервис-смач за 30-30. Ас номер 9 по диагонала в полето за равенствво осигури гейм-бол на Димитров и той го осъществи с неотразен начален удар по правата в другата страна на корта за 2:4.

Галарно намери линията по къс диагонал за ас и 15-0, а после го направи пак с втори сервис и атакуваща позиция, която му донесе добър аванс от 30-0. Неминуемо при прекалената агресивност на подаванията дойде и двойна грешка за 30-15, а после и още една за 30-30. Григор изигра няколко поредни бекхенда по прекрасен начин, но съперникът му блесна с впечатляващ уинър от задната страна на ракетата по правата и си заслужи предимство от 40-30. Трета двойна грешка обаче опропасти предишните му усилия и го постави в положение на дюс, но невероятен късмет в два случая и наместа на мрежата решиха точката да отиде за него - авантаж. Невърнат сервис направи така че все пак Галарно да си осигури впечатляващо предимство от 2:5 в резултата.

Григор матира противника с форхенд по обратния диагонал след плитък уинър и дръпна с 15-0, след което добави неотразен първи сервис за 30-0. Още две невърнати подавания осигуриха бърз гейм за българина и намаляване на изоставането му на 3:5.

Отново забележителна ефективност при прекомерна агресия изведе Галарно напред в резултата при 15-0, когато дори Гришо беше сигурен, че бекхендът на противника му е в аут. Две непредизвикани грешки от задната страна на ракетата по-късно обаче и вече Димитров водеше с 15-30, а нова порция подсечени бекхенди от българина направиха така че да се стигне до два брейк-бола. Прекрасните сервиси на канадеца го избавиха от неприятностите и той стигна до дюс, но после прати форхенд в мрежата и отново трябваше да брани брейк-бол. Дълбок ретур позволи на Гришо да атакува мрежата и да направи два поредни форхенда по обратния диагонал, които му осигуриха пробив за 4:5.

Две грешки от бекхенд след дълбоки топки на съперника накараха Гришо да се изправи пред проблематична ситуация и 15-30, а Галарно сякаш вдигна значително нивото на ретурите си. Все пак, неотразен начален удар за 30-30 посвали от напрежението, а още един такъв по диагонала в полето за равенство доведе до гейм-бол. Страхотен уинър от форхенд по правата осигури на Димитров равенство в резултата - 5:5.

Галарно направи две нелепи неточности - първо опит за къса топка в мрежата, а после и елементарна грешка в предни позиции в корта. Гришо не пожела да поеме инициативата в следващото разиграване и се стремеше да изчаква неточност на съперника, а в 22-та удара поне няколко пъти канадецът ключово намери линиите и се спаси. Все пак, Димитров стигна до два брейк-бола, но първият не беше неутрализиран заради неуспешен опит за бекхенд-уинър по правата. Изключителният късмет на новобранеца отново се прояви с намесване на мрежата и изравняване на резултата при неравно съотношение на силите в разиграването. Страхотна серия от форхенди и бекхенди по диагонала завърши с уинър с предната страна на ракетата на българина и възможност за пробив, който стана факт след ново дълго разиграване и грешка на Галарно - 6:5.

С новите топки Гришо пласира сервис и допълнителен форхенд за 15-0, след което записа ас с 215км/ч за 30-0. Почти от средата на корта българинът пласира изумително бекхенд-воле по късия диагонал и стигна до три мачбола, а после с рутинен форхенд-уинър след началния удар приключи срещата - 6:4, 7:5 за 92 минути.

Гледайте спорт на MAX с всички най-вълнуващи тенис двубои от ATP Masters 1000, ATP 500 и ATP 250, ATP CUP, ATP Finals и Next Gen, на живо, само в ефира на MAX Sport.

Още от Тенис

Виж всички