Ойт Танак поведе в рали "Финландия"

Ойт Танак поведе в рали "Финландия"

Ойт Танак се сдоби с минимална преднина срещу Есапека Лапи след първия пълен състезателен ден на рали "Финландия" от световния рали шампионат (WRC).  

Естонецът, двукратен победител на класическото чакълено трасе, измести съотборника си Тиери Нювил още в първия етап в петък и запази позицията до края. Той поведе с 6.2 секунди след преполовяването на дистанцията, а Лапи, който също е печелил във Финландия, го постави под напрежение следобед. Представителят на Тойота спечели три отсечки на последните завъртания и намали дефицита си, като в края на деня изостава само с 3.8 секунди от Танак. 

"За момента се справям по-добре от очакваното, тъй като не вярвах да бъда в битката за първото място. Ето обаче, че в момента съм на върха и това е положително. Останалите момчета се разбудиха доста късно, но тези от Тойота лека-полека скъсяват дистанцията", каза Танак. 

"Ще видим какво ще стане утре. Може би времето ще бъде различно, но аз и днес бях на лимита на възможностите ми от първия завой на първата отсечка". 

Трети за момента е Елфин Еванс с пасив от 12.2 секунди, а с още 1.7 назад е лидерът в класирането при пилотите Кале Рованперя. 

В събота пилотите ще преодолеят 150.30 км, близо половината от общата дистанция на ралито, край град Ямся.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти