Гледай на живо

Лига на нациите (жени): България - Косово 0:0

Неузнаваем Григор Димитров отпадна от Вашингтон в доиграването с Корда

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров проведе неузнаваемо слабо доиграването на осминафиналния си сблъсък със Себастиан Корда във Вашингтон и отпадна след 6:4, 1:6, 2:6 за общо 2 часа и 19 минути игра, разпределени в два дни.

Въпреки че вчера топ тенисистът ни съумя да пробие още в първия гейм и да не допусне отпускане до края на първия сет, затваряйки го сравнително рутинно, то днешната продукция нямаше нищо общо. Гришо изигра един от най-слабите си мачове през календарната година и вероятно само трудната му за възприемане продукция срещу Стефан Козлов в Акапулко може да се сравнява по липса на качество и желание.

Димитров спечели само три от разиграните 15 гейма в доиграването и през цялото време не можа да демонстрира дори 50% от по-голямата си класа. Резултатът справедливо изразява съотношението на услията, положени на корта от двамата тенисисти, а Григор за пореден път затвърди впечатленията, че Вашингтон изобщо не му е любима и предпочитана дестинация.

Той остава само с две участия с повече от една записана победа и единствен четвъртфинал през 2013 година. Все пак, негативните емоции могат бързо да бъдат заличени с участието на далеч по-престижния предстоящ “Мастърс” в Монреал другата седмица.

Гришо ще остане на 19-о място в световната ранглиста, след като не можа да си върне 18-ото от Роберто Баутиста Агут, но изостава само със 75 точки от 34-годишния испанец.

Естествено, турнирът във Вашингтон беше първи след повече от месец пауза за Григор Димитров и лекуване на контузия в аддукторите, която злощастно го извади още в самото начало на "Уимбълдън". Възможно е слабото представяне днес да има връзка с недостатъчната физическа подготовка и липса на оптимална кондиция.

Втори сет

Мачът беше подновен от 40-40 в първия гейм на втория сет при сервис на Корда. Американецът започна позитивно с форхенд-уинър по обратния диагонал веднага след началния удар за авантаж, а после Григор не се възползва от създаденото предимство в разиграването и прати бекхенд в мрежата. Така след три пропуснати брейк-бола, макар и във вчерашния ден, Димитров изостана с 0:1 в резултата.

Гришо започна с двойна грешка, но тя не го смути по никакъв начин, защото веднага компенсира с невърнат сервис и 15-15. След това синът на Петър Корда прати бекхенд в мрежата и даде нова лесна точка на българина, а той пак тормозеше противника си с кик на втори начален удар - тази стратегия му носеше отлична успеавемост и предишния ден. Два поредни такива невърнати подавания направиха резултата набързо на 1:1.

Корда прибегна веднага до метода сервис-мрежа и дръпна с 15-0, но Димитров го излъга с изящен минаващ бекхенд с висока парабола, който намери линията. Американецът пласира неотразен начален удар за 30-15, но после пък направи двойна грешка (30-30). Втори форхенд-уинър веднага след сервис позволи на 22-годишния тенисист да се добере до предимство 40-30, а след това и се облагодетелства от неточност на Гришо, който прати топката в мрежата за 1:2.

Григор отново направи двойна грешка за старт на гейм, но после компенсира със смач веднага след сервис - 15-15. Българинът обаче отново без да има нужда даде инициативата на съперника си в разиграване и стана жертва на прецизен бекхенд по диагонала за 15-30. Корда навлезе около два метра в корта и получи на тепсия сервиса за ретур-уинър и двоен шанс за пробив, но поне реакцията на Димитров бе адекватна - излизане на мрежата и смач за 30-40. Бекхенд в мрежата по правата обаче направи така че топ тенисистът ни да изостане с пробив в началото на сета - 1:3.

Корда вкара невърнат сервис за 15-0, но после пресили форхенд по обратния диагонал (15-15), а Гришо го засипа с няколко поредни бекхенд-слайса и дочака грешка за 15-30. Когато първият сервис на американеца влизаше, той беше страхотно оръжие и последващият уинър с предната страна на ракетата изглеждаше формалност - 30-30. Бекхенд-уинър по правата след чудесен ретур позволи на Григор да стигне до възможност за рибрейк, но пък Корда наниза ас на втори сервис за дюс. Прекомерните рискове от начален удар се оправдаха и не само неутрализираха опасността с брейк-бола, но и му спечелиха проблематичния гейм за 1:4.

И Гришо реши да рискува малко повече с втория сервис и така компенсираше неуспеваемостта си от първото подаване, за да стигне до 30-0. После едно спорно решение "аут" на електронната система даде шанс на Корда да върне интригата при 30-15, но третата двойна грешка от началото на сета направи нещата доста по-проблемни - 30-30. Още една непредизвикана от бекхенд от средата на корта доведе до шанс за нов пробив, който беше отразен след надлъгване от страна на българина по диагоналите с подсечени удари със задната страна на ракетата. 

Димитров се добра и до авантаж след невърнат сервис, а още една двойна грешка върна гейма в дюс. Корда имаше възможността да бъде агресивен на ретур, посрещайки постоянно втори сервиси, като реализира още един уинър от бекхенд, за да стигне до брейк-бол. Отново невърнат втори начален удар осигури авантаж на Григор, но той не се възползва от него с поредния непредизвикано сбъркан бекхенд. В крайна сметка по-високата агресия на американеца му се отплати с осъществяване на пробив и заслужено предимство от 1:5.

Корда прекалено лесно дръпна с 30-0 в следващия гейм, благодарение на "подаръци" от съперника, но пък сбърка форхенд по опразнена права за 30-15. Излизане на мрежата се оказа добра стратегия за него за пореден път и той стигна до два сетбола, още първият от които материализиран заради неточност на българина - 1:6.

Трети сет

Една от редките непредизвикани грешки от форхенд на Корда направиха съотношението 15-0 в началото на решителния сет, но Григор "върна жеста" с бекхенд в мрежата за 15-15. Най-после малко повече агресия се прояви в провеждането на разиграване по обратните диагонали с форхенди на Димитров и точката беше спечелена за 30-15, а неотразен кик втори сервис го изведе до 40-15. Елементарна грешка с предната страна на ракетата до мрежата пред празен корт обаче удължи още гейма (40-30), но все пак той не спря да натиска с форхенд от основната линия в следващата размяна и се добра до аванс от 1:0.

Мрежата сериозно помогна на Корда да спечели оспорвано разиграване за 15-0, но после той сбърка след подсечен ретур от българина - 15-15. Неубедителен ретур на Димитров направи 30-15, а още един такъв моментално осигури на съперника още по-комфортен аванс. Ас за американеца приключи гейма в негова полза за 1:1.

Зрител със здравословен проблем заради жегата беше изведен от корта и забави играта с около 5 минути, а Гришо започна със спечелено разиграване за 15-0. Двойните грешки обаче не бяха отшумели от играта на българина, въпреки забавянето между геймовете, като петата такава доведе до 15-15. Камшичен форхенд-уинър на Корда от основната линия му осигури аванс от 15-30, но после грешка на американеца с предната страна на ракетата възстанови паритета - 30-30. Неотразен сервис по диагонала в полето за равенство стигна за 40-30, но после необясним неуспешен опит за къса топка от дъното на корта на Григор го въвлече в дюс. 

Нелеп отскок на топката опропасти подсечен бекхенд на българина и той трябваше да защитава точка за пробив, което се случи успешно след непредизвикано сбъркан удар със задната страна на ракетата на Корда - дюс. Ужасна грешка от форхенд по обратния диагонал на Димитров отново даде предимство на съперника, но най-накрая и първият сервис влезе в употреба за лесно отразяване на брейк-бола. Великолепен форхенд-уинър по правата след добре проведено разиграване от американеца го възнагради с нов шанс за пробив, но той сам си го опропасти с неточност. За съжаление, брейк-болите не спираха да се нижат на сметката на Корда, но точно тогава сякаш първите сервиси на българина вършеха отлична работа. След толкова перипетии и Гришо се добра до точка за спечелване на гейма, благодарение на грешка на противника му, но не можа да се възползва от предимството си в следващото разиграване - пореден дюс.

Позабравено излизане на мрежата след добър начален удар позволи на Димитров да си извоюва авантаж, но той беше опропастен елементарно с непредизвикана грешка от лифтиран бекхенд по диагонала. Неотразен първи сервис отново даде гейм-бол на топ тенисиста ни, но Корда се защити отлично от основната линия и дочака момент за контраатака с форхенд по правата - осми дюс. Невероятна защита на американеца беше ознаменувана с провокирана грешка, като той отново изкусно издебна момента за контраофанзива и се облагодетелства с брейк-бол. Непредизвикано сбъркан форхенд на Григор приключи гейма в полза на 22-годишния американец - 1:2.

Гришо се стремеше да праща дълбоки топки в полето на противника и дочака негова грешка за 0-15, след което обаче последва неотразен втори сервис за 15-15. Поредният непредизвикано сбъркан бекхенд на българина наклони везните в полза на съперника за 30-15, а после хитра къса топка на Корда го изведе до 40-15. В крайна сметка чрез сервис-мрежа без никакви драми 22-годишният американец затвърди пробива си и поведе с 1:3.

Григор сбърка елементарно воле на мрежата за 0-15, а после отново намали скоростта на първи сервис, за да увеличи успеваемостта, но пък Корда го наказа с ретур-уинър за 0-30. Излизане напред този път се оказа печелившо за българина и той намали изоставането си на 15-30, само че съперникът му отново записа печеливша точка от връщане за двоен брейк-бол. За щастие, Гришо се защити отлично в ситуацията чрез невърнат сервис и комбинация начален удар - форхенд-уинър, но сбърка къса топка в следващия момент и пак бе поставен пред угрозата да бъде пробит. Прекомерната агресия на ретур на Корда му изигра лоша шега и той не можа да намери очертанията на корта (нов дюс), само че Григор продължи с мудните си отигравания и сам стана причина за новия получен пробив - 1:4.

Григор не предоставяше никакви съпротивителни аргументи и нижеше грешка след грешка, като набързо изостана с 30-0, преди Корда да върне сам интригата с два поредни сервиса в аут за 30-15. Още една неточност от форхенд на американеца може би индикираше за нерви от негова страна, но друг е въпросът дали Димитров бе готов да се възползва от това. Поредица от пасивни удари на българина го вкараха в много трудна позиция и опитът му за контраатака с бекхенд по правата не сполучи - 40-30. Неотразен сервис направи резултата доста неблагоприятен за иначе далеч по-класния тенисист - 1:5.

Григор най-после изигра стабилен и бърз сервис-гейм, в който спечели четири поредни точки директно от начален удар и практически без игра, за да намали изоставането си в резултата на 2:5.

Българинът не предостави сериозна съпротива в началното на решителния осми гейм и изостана набързо с 30-0, преди да пласира отличен ретур и да провокира грешка на съперника си за 30-15. Серия от подсечени бекхенди "отрови" Корда и той сбърка за 30-30, след което направи непредизвикана неточност и осигури неочакван брейк-бол на Гришо. Опит за уинър от бекхенд по правата обаче не се оказа достатъчно прецизен и геймът влезе в дюс, а американецът контрира със сервис-мрежа и уинър за първи мачбол. Григор направи поредица от блестящи форхенди по ширината на корта и матира опонента си, за да изравни отново резултата и да накара феновете си да се чудят защо чак досега, за да разгърне част от потенциала си. Нова стратегия сервис-мрежа се оказа успешна за Корда и той стигна до втори мачбол, който реализира с ас по диагонала - 6:4, 1:6, 2:6.

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти