Прекратиха мач на Григор Димитров във Вашингтон заради дъжд

Прекратиха мач на Григор Димитров във Вашингтон заради дъжд

Осминафиналният двубой на турнира от сериите АТР 500 във Вашингтон между най-добрият ни тенисист Григор Димитров и Себастиан Корда (САЩ) беше прекратен в началото на втория сет заради силен дъжд. Към този момент българинът водеше с 6:4. Всички срещи бяха отложени, а организаторите правят ново разписание, като все още не е известно кога Димитров и Корда ще доиграят двубоя.

Първи сет

Както и във вчерашния мач, така и сега Гришо започна много убедително и записа пробив в самото начало и поведе с 1:0. Друга прилика беше факта, че българинът се стараеше просто да задържа топката в противниковото поле и да дочаква грешки, без да бъде особено агресивен. Корда изпитваше трудности с ударите си и направи поредица от неточности, които му костваха ранно изоставане.

Григор затвърди на нула с отличен сервис-гейм, в който не срещна никакви трудности и записа отлична успеваемост от началния си удар. Американецът обаче не допусна продължитлено отпускане и благодарение на два аса си осигури достатъчно предимство в следващия гейм, за да поддържа интригата и да не се озовава в ситуацията на Манарино от предишния кръг - 2:1.

Димитров продължи добрия ритъм на подаване и с нови бързо спечелени точки не позволяваше на съперника да си помисли за скоростен обрат. Епизодично изглеждаше препъването на топ тенисиста ни, когато не можа да атакува успешно мрежата и допусна резултатът да стане 40-30, а бързо след това със сервис-форхенд приключи гейма за 3:1.

Слабото начало на Корда изглеждаше като моментен спад, от който българинът бе хубаво, че се възползва, защото в следващите минути той не допускаше такива неточности на начален удар. Григор изобщо не успя да вкара топката в игра за съществен период от време и 22-годишният американец намали на 3:2 отново без никакво напрежение, напълно в контраст с първия си сервис-гейм.

Невърнато подаване на Гришо му даде аванс от 15-0, но след това съперникът му донякъде късметлийски успя да се защити и да прехвърли мрежата ниско в краката му, провокирайки грешка за 15-15. Удар с рамката на ракетата на българина изведе противника му до 15-30, но прекрасен форхенд по обратния диагонал възстанови равенството. Към този момент нашият водещ тенисист имаше доста поводи да играе на втори сервис, но първата му загубена точка от такова положение се случи едва за 30-40. Това беше петата непредизвикана грешка на Димитров, но той забрави за нея с прекрасен начален удар по диагонала в полето за предимство. Неточност с предната страна на ракетата на Григор обаче даде втори брейк-бол на Корда, но и той бе отразен по отличен начин с невърнат сервис - този път по правата. Форхенд-уинър на американеца го изведе до трети шанс за пробив, само че упражнението с великолепен сервис се потрети за неутрализирането му. Комбинация сервис-форхенд и невърнато подаване осигуриха така важния дълъг гейм на сметката на Гришо - 4:2.

Корда започна уверено с два поредни мощни сервиса и 30-0, само че в следващите две разигравания бе поставен под напрежение с успешни ретури на българина, така че чрез грешки се стигна до 30-30. Ръката на световния номер 54 трепна и в следващия момент на продължителни размени, за да подари на Григор шанс за пробив, но той не се възползва от него заради непредизвикано сбъркан форхенд. Корда се добра до необходимите му две поредни точки, за да се отърве от допълнителни неприятности и да намали на 4:3, вместо да изостава с 5:2.

Григор започваше да усеща тайминга на форхенда си по оптимален начин и да праща топката дълбоко, а два неотразени сервиса му осигуриха комфортен аванс от 40-0. Грешка от бекхенд донесе точка на съперника, но все пак геймът беше затворен след пресилен удар със задната страна на ракетата на американеца - 5:3.

Два последователни пъти Корда излизаше на мрежата след подаване и независимо от усилията на Гришо да го затрудни, дръпна рано-рано с 30-0. Последваха още две лесни точки за 22-годишния американец и изпълни задачата си "минимум", но предстоеше Димитров да сервира за спечелване на първия сет.

Помощта на филето се оказа решителна за първата точка в полза на Григор и 15-0 в решителния за него гейм, но после пресили бекхенд от средата на корта за 15-15. Вкарването на първи сервис му осигури предимство за успешна комбинация с форхенд - 30-15, а кик от втори начален удар отново изтормози съперника за двоен сетбол. Грешка от бекхенд на американеца сложи край на спора след 42 минути игра - 6:4.

Втори сет

Страхотен ретур-уинър с бекхенд позволи на Гришо да дръпне с 15-30 в първия гейм на втория сет, като за пореден път българинът "тровеше" съперника си с посрещане. Подсеченият бекхенд в няколко поредни изпълнения затрудняваше също прекомерно Корда и той прати топката в мрежата за 15-40, но и двата шанса за пробив бяха неутрализирани чрез солидни начални удари. Мрежата сериозно се намеси в полза на 22-годишния американец при втория брейк-бол, но съвсем скоро Григор стигна до нова възможност за пробив. Той бе неутрализиран с невърнат сервис, а точно в този момент започна да вали отново и двамата трябваше бързо да се приберат.

Гледайте спорт на MAX с всички най-вълнуващи тенис двубои от ATP Masters 1000, ATP 500 и ATP 250, ATP CUP, ATP Finals и Next Gen, на живо, само в ефира на MAX Sport.

Още от Тенис

Виж всички