Организаторите на "Уимбълдън" ще обжалват глобата от WTA от 1 милион долара

Организаторите на "Уимбълдън" ще обжалват глобата от WTA от 1 милион долара

Организаторите на "Уимбълдън" ще обжалват глобата от WTA от 1 милион долара заради забраната руски и беларуски играчи да участват в тазгодишния турнир от Големия шлем.

Женската тенис асоциация (WTA) глоби Асоциацията по тенис на Великобритания и Клуба по тенис на трева в Англия съответно с 620 000 лири (750 600 долара) и 207 000 лири (250 900 долара) за това, че не допуснаха руски и беларуски тенисисти до три турнира - в Ийстбърн, Нотингам и Бирмингам това лято.

Главният изпълнителен директор на асоциацията Сали Болтън каза, че е "дълбоко разочарована" от реакцията на WTA на решението да наложат забраната след инвазията на Русия в Украйна.

"Мисля, че първото нещо, което трябва да кажа, е, че това е предмет на съдебен процес, така че не мога да го коментирам. Но ние стоим зад решението, което взехме и сме дълбоко разочаровани от реакциите на WTA към това решение. Вероятно не мога да кажа нищо повече за това в момента", заяви Болтън.

Тя потвърди, че английските организатори ще обжалват глобата.

Болтън каза още, че очаква решението на ATP и дали те ще наложат финансови санкции.

По-рано тази година WTA и ATP разкритикуваха решението на "Уимбълдън" да забрани участието на руски и беларуски играчи. АТP, WTA и Международната федерация по тенис обявиха през май, че няма се да присъждат точки за ранглиста за тазгодишния турнир в отговор на забраната.

"Мислихме наистина, наистина дълго и упорито за това решение. Беше невероятно трудно и предизвикателно, но това беше абсолютно правилното решение за нас. Това беше единственият вариант в контекста на действащите насоки на правителството и ние стоим зад това решение", заяви още Болтън.

Гледайте спорт на MAX с всички най-вълнуващи тенис двубои от ATP Masters 1000, ATP 500 и ATP 250, ATP CUP, ATP Finals и Next Gen, на живо, само в ефира на MAX Sport.

Още от Тенис

Виж всички