Сарджънт удържа Поучер за победата на „Силвърстоун“, ореолът спаси живота на пилот

Пилотът от академията на Уилямс Логан Сарджънт завоюва своята първа победата във Формула 2 след едно брилянтно каране в основното състезание от осмия уикенд за 2022 година на британската писта „Силвъсртоун“. В него американецът не допусна нито една грешка и разчете перфектно износването на гумите, което му позволи да задържи зад себе си в Тео Поучер в последните турове.

Двамата направиха своето задължително спиране в бокса едновременно в края на 11-та от 29 обиколки, след което се движеха на около две секунди един от друг. Пет тура преди края обаче Поучер влезе в DRS зоната на Сарджънт, но така и не успя да го атакува, заради по-запазените гуми на американеца.

Така той стигна до своя първи успех в първата си пълна година в шампионата, а Поучер трябваше да се задоволи с втората позиция. Трети на подиума се качи съотборникът на Сарджънт в Карлин – Лиам Лоусън, който също трябваше да задържа пилот на АРТ, в случая Фредерик Вести, зад себе си във финалните турове. Новозеландецът също като Сарджънт се справи перфектно със своята задача, а самият Вести загуби едно място от Фелипе Другович в самия край на състезанието.

По този начин датския пилот остана пета, но и той, и Поучер тепърва ще бъдат разследвани от комисарите за нарушение на правилата, свързани със спиранията им в бокса. Най-вероятно става дума за разбъркване на гумите, като тези на Вести са били поставени на колата на Поучер, а тези на французина на автомобила на Вести. Ако действително става дума за такова нарушение то и двамата пилоти на АРТ може да бъдат дисквалифицирани от надпреварата на „Силвърстоун“.

Точки от надпреварата, с която бе преполувен сезон 2022 във Формула 2, взеха още Юри Випс, Джехан Дарувала, Маркус Армстронг, победителят от вчерашния спринт Джак Дуън и Джейк Хюз. 

Още в края на първата обиколка се стигна до зловещ инцидент между Денис Хаугер и Рой Нисани, чийто живот категорично бе спасен от ореола, който бе сложен около кокпитите на едноместните болиди през последните години. Израелецът допусна грешка и напусна трасето на „Стол“, след което е върна на пистата и в опита си да се защити от атаката на Хаугер се докосна с норвежеца.

Така той загуби контрол над своя автомобил, който отскочи от земята при преминаването на високия бордюр от вътрешната страна на финалния шикан на „Вейл“. При отскока той се озова обратно над състезателна повърхност, където в същото време преминаваше и Нисани, който се вряза в колата на Хаугер, без да има шанс да избегне удара. 

В случая ореолът пое цялата сила на контакта, който в противен случай щеше да бъде директно с главата на израелския пилот. Заради наличието на ореола обаче и Нисани, и Хаугер успяха да излязат от своите коли почти моментално, без нуждата от допълнителна медицинска помощ.

В генералното класиране във Формула 2 след края на осмия от общо 16 състезателни уикенда за 2022 година лидер с актив от 148 точки продължава да бъде Другович, следван от Поучер със 106 и Сарджънт с 88. Следващият кръг във Формула 2 ще бъде още следващата седмица на пистата „Ред Бул Ринг“ в Австрия.

Снимки: Imago

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти