Първата група украински атлети заминава днес за Световното

Първата група украински атлети заминава днес за Световното

Първата група украински атлети и треньори заминават днес за САЩ преди Световното първенство по лека атлетика в Орегон 22 следващия месец. Световната атлетика разпределя повече от 220 000 щатски долара в подкрепа на украински спортисти, които се подготвят за планетарния шампионат и за Световното за юноши и девойки под 20 години в Кали в отговор на кризата, причинена от инвазията на Русия в Украйна.

Световната атлетика, Срещите на членовете на Асоциацията на Диамантената лига и Международната атлетическа фондация стартираха през април фонд за Украйна с цел подпомагане на професионални спортисти, непосредствени членове на семейството и техния помощен персонал, засегнати от нахлуването на Русия в родната им страна.

Това беше в допълнение към фонд за солидарност, създаден от Международния олимпийски комитет (МОК) през февруари, който вече е отпуснал около 2,5 милиона щатски долара за украинската олимпийска общност и спортното движение.

И двата фонда дадоха възможност на Украинската федерация да плати значителна част от разходите за тренировъчни лагери и състезания в цяла Европа за атлети, подготвящи се за тези големи събития, докато редица европейски национални олимпийски комитети, в координация с МОК, също предоставиха подкрепа.

Фондът за лека атлетика Украйна сега се използва за финансиране на цялото присъствие на украинска делегация в Орегон. До момента помощ от фонда са получили 53 състезатели, 25 треньори и длъжностни лица и 18 членове на семействата, включително деца.

С подкрепата на МОК фондът също така ще осигури присъствието на украинския отбор на Световното първенство за юноши и девойки до 20 години в Кали през август.

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти