Окагбаре отнесе още 1 година наказание към първоначалните 10, щафетата на Нигерия загуби мястото си на Световното в Орегон

Окагбаре отнесе още 1 година наказание към първоначалните 10, щафетата на Нигерия загуби мястото си на Световното в Орегон

Нигерийската спринтьорка Блесинг Окагбаре получи допълнително наказание от 1 години за още допинг нарушения към 10-годишното си отстраняване от спорта. Съюзът за чиста атлетика я обвини в “избягване на вземането на проби и подправяне или опит за подправяне на процеса на допинг контрол“.

През февруари 33-годишната атлетка получи първоначалната си забрана за "множество нарушения на антидопинговите правила". Тя беше отстранена по време на Олимпийските игри в Токио през 2021 г. след положителен допинг тест.

В резултат на допълнителната забрана на Окагбаре Нигерия загуби потенциалното си място в щафетата 4х100 м за жени на Световното първенство през юли в Орегон.

Шест дни след като избяга от вземането на проби - на 13 юни 2021 г. - тя се състезава в щафетата на олимпийските квалификации в Нигерия, помагайки на отбора си да се класира за Световното първенство. Въпреки това, всички резултати, включващи Окагбаре, сега са анулирани.

“През годините многократно сме виждали как действията на един човек се отразяват неблагоприятно на съотборниците, които са тренирали усилено и са работили честно за своите резултати. В този случай Нигерия загуби важно място в квалификациите. Това са правилата и ние няма да правим компромис с почтеността“, каза в изявление ръководителят на Съюза за чиста атлетика Брет Клотие.

Окагбаре, сребърната медалистка от Олимпийските игри в скока на дължина през 2008 г., беше претендентка за медал на 100 м за жени в Токио миналата година и спечели своята серия за 11.05 секунди.

Но тя беше отстранена от полуфиналите, след като Съюзът за чиста атлетика обяви, че тя е дала положителна проба за хормон на растежа при извънсъстезателен тест на 19 юли.

Снимки: Gettyimages

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти