Гледай на живо

Отзиви след Ботев (Враца) - АПОЕЛ (Никозия) 0:0

Добро представяне на отбора по баскетбол 3 на 3 Спешъл Олимпикс България на FIBA Open 2022

Добро представяне на отбора по баскетбол 3 на 3 Спешъл Олимпикс България на FIBA Open 2022

Отборът по баскетбол 3 на 3 Спешъл Олимпикс България участва в осмото издание на FIBA Open, което се проведе в Мие (Швейцария). Турнирът бележи 90 години от създаването на ФИБА и събра 300 отбора от цял свят.

Тимът изигра пет мача срещу силни противници - Финландия, Норвегия, Белгия, Литва, Босна и Херцеговина. Въпреки загубите, отборът показа баскетболни умения и спортен дух.

В обединения тим 3 на 3 баскетбол на Спешъл Олимпикс България участваха атлетите с интелектуални затруднения Йордан Димов, Николай Тагарев, Камен Тодоринчев и техните партньори от НСА "Васил Левски" Маргарита Чипова и Иван Иванов.  Ръководител на делегацията беше националния треньор по баскетбол на Спешъл Олимпикс България доц. Мариана Борукова, преподавател в НСА "Васил Левски", и треньорът Виктор Фам.

"Тримата атлети Йордан Димов, Никола Тагарев и Камен Тодоринчев реализираха своите първи точки в изключитилно трудните състезателни условия. Показаха баскетболни умения и невероятна борбеност. Паднахме, но това са загуби от държави като Финландия и Норвегия с традиции и голям опит в приобшавашия спорт", каза доц. Борукова.

В обединените отбори на Спешъл Олимпикс важна роля играят партньорите.

"Подкрепата и съпричастието по време на игра на партньорите Маргарита Чипова и Иван Иванов, както и на треньора Виктор Фам, имаха ключово значене за представянето на отбора. Те не бяха само партньори. Бяха приятели, които създадоха приобщаваща социална среда за атлетите", подчерта Борукова.

Спешъл Олимпикс България участва за втори път на 3 на 3 FIBA Open, но с различен отбор.

Преди две години ФИБА създаде специалната категория Спешъл Олимпикс с цел да разшири възможностите за участие на хора в неравностойно положение.

"Целта на Фондация ФИБА е да създаде приобщаващо събитие за всички, съгласно мисията ни "Баскетбол за всички". Рекорден брой от 15 категории ще даде възможност на атлети на възраст от 2 до 50 години, с различни способности да участват", каза Флориън Уанингер, директор на фондацията.

Участието на отборите на Спешъл Олимпикс беше подкрепено от Фондация Gallager и Тойота Моторс Европа.

Още от Баскетбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти