Германия може да се откаже от прякора си

Германия може да се откаже от прякора си

Германският национален отбор по футбол може да се откаже от официалния си прякор Die Mannschaft (Отборът) заради критики от страна на привърженици, някои легенди и членове на федерацията ДФБ. Това мнение изрази директорът на националните отбори Оливер Бирхоф. Най-големите критици са Ханс-Йоахим Ватцке и бившият капитан Лотар Матеус. Бирхоф каза в интервю за "Дер Шпийгел", публикувано по-рано днес, че би приел подобен ход, ако ръководството на ДФБ настоява това да се случи. 

Националите са били винаги известни като Die Mannschaft, но името стана официален бранд след световната титла през 2014. От този момент насетне прякорът стои и на екипите. През последните години обаче привържениците на футбола в Германия се противопоставят на този бранд. Първата причина е недоволството от твърде зачестилата комерсиализация в играта, а втората е свързана с резултатите на националите. Бирхоф обяснява, че според някои изследвания по-младите футболни фенове подкрепят използването на прякора, но "ако има добри аргументи срещу това, то те няма да бъдат игнорирани". "Ясно ми е, че прякорът Die Mannschaft поражда дискусии, но трябва да има ясна причина да спрем да го използваме, а не емоционална такава", заяви Бирхоф. 

Ватцке, президент на Борусия Дортмунд, член Надзорния съвет на Германската футболна лига (ДФЛ) и член на ръководството в ДФБ, счита, че този прякор е изгубил оригиналния си смисъл. Матеус също настоява федерацията да спре да използва Die Mannschaft с маркетингова цел. "Die Mannschaft по принцип се използва за единица. Германският национален отбор напоследък не представлява такова нещо нито на терена, където се постигат разочароващи резултати, нито във федерацията. В момента търсим различни пътища на много нива и затова ще бъде добре да измислим ново име, нещо свежо", каза Матеус в интервю за Билд.

Снимки: Gettyimages

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти