Другович удържа Поучер и спечели четвърта победа за сезон във Формула 2

Другович удържа Поучер и спечели четвърта победа за сезон във Формула 2

Фелипе Другович завоюва своята четвърта победа от началото на сезон 2022 във Формула 2, след като спечели основното състезание от петия уикенд за годината в Монако. За него това е общо трети триумф в неделната надпревара, след като той стори това в Джеда и Испания преди седмица.

Пилотът на МП Моторспорт потегли от полпозишъна и безпроблемно задържа първата позиция в първите метри. След това той отвори преднина от близо 3 секунди спрямо Тео Поучер, но две излизания на колата за сигурност събраха колоната.

При първата неутрализация Другович, Поучер, Джак Дуън, Юри Випс и всички други, които бяха стартирали с меките гуми на Пирели трябваше да направят своя задължителен бокс. Така те трябваше да покрият повече от половината състезателна дистанция от 42 обиколка със супермеките сликове, които в самия край деградираха много.

Именно заради това износване Другович в последните обиколки бе атакуван много агресивно от Поучер, който успя да съхрани по-добре ресурса на гумите си. Въпреки това французинът така и не успя да намери път покрай своя съперник и трябваше да се задоволи с втората позиция в Княжеството.

Трети на подиума се качи Випс, който успя да прескочи Дуън при спиранията в бокса, когато механиците на Хайтех свършиха по-бързо своята работа. В крайна сметка синът на легендата в мотоциклетния спорт Мик Дуън остана четвърти, а петицата допълни Енцо Фитипалди.

Точки от основната надпревара в Монако взеха още Маркус Армстронг, вчерашният победител Денис Хаугер, неговият съотборник Джехан Дарувала, Логан Сарджънт и Марино Сато. Хаугер и Дарувала бяха двама от пилотите, които стартираха със супермеките гуми, което им позволи да бъдат с доста по-издръжливите меки във втората половина на дистанцията.

Това позволи на Дарувала да изпревари Калън Уилямс при преминаването на шикана малко преди края, но не и да спечели повече позиции до финала. Самият Уилямс остана с празни ръце от Княжеството, след като бе ударен от Аюму Иваса на фибата в последната обиколка, което пък позволи на Сато да влезе в зоната на точките.

След петият от общо 14 кръга за сезон 2022 във Формула 2 лидер в генералното класиране с цели 113 точки е Другович, втори с пасив от 31 е Поучер, а тройката с изоставане от 60 затваря Дарувала. 

Сезонът във Формула 2 продължава след две седмици със стартовете на уличното трасе в Баку.

Гледайте най-вълнуващите състезания от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, на живо, само в ефира на MAX Sport.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти