Новак: Грешка е руснаците да не играят на "Уимбълдън"

Новак: Грешка е руснаците да не играят на "Уимбълдън"

Решението на "Уимбълдън" да забрани участието на руски и беларуски играчи в тазгодишното издание след инвазията в Украйна е грешка и показва липса на уважение, заяви номер едно в мъжкия тенис Новак Джокович. Организаторите на третия за годината турнир от Големия шлем взеха решението след нахлуването на Русия през февруари и развитието на войната, която Москва нарича "специална военна операция". Беларус беше ключов район за инвазията и действа като съюзник на окупаторите.

В резултат на това "Уимбълдън" беше лишен от правото да дава точки за световната ранглиста на ATP и WTA. Мястото в ранглистата определя участието на даден тенисист в международните турнири и мястото му в основната схема.

"Аз лично, разбира се, без да имам шанс да играя и да защитя моите 4000 точки от Откритото първенство на Австралия и "Уимбълдън", ще ги загубя тази година. Изключително негативно съм засегнат от това", каза сърбинът след победата си в първия кръг на Откритото първенство на Франция снощи.

Григор Димитров: Всички трябва да имат право да играят на “Уимбълдън”
Григор Димитров: Всички трябва да имат право да играят на “Уимбълдън”

Джокович, който пропусна тазгодишното Открито първенство на Австралия поради липсата на ваксина срещу КОВИД-19 и последваща депортация, каза, че отговорът на ATP и WTA на решението на "Уимбълдън" е "реакция на грешката".

Кои ще загубят най-много точки на "Уимбълдън" 2022?
Кои ще загубят най-много точки на "Уимбълдън" 2022?

"Радвам се, че играчите се събраха и показаха на Големия шлем, че когато стане грешка ще има някои последствия - добави той. - Мисля, че забраната на "Уимбълдън" беше грешно решение. Изобщо не подкрепям това. Но в тези моменти това е чувствителна тема и каквото и да решите, ще има много конфликти. Никога, за съжаление, не е имало силна комуникация от страна на домакините от "Уимбълдън". Ето защо мисля, че е погрешен ход."

Организаторите на "Уимбълдън" с реакция след решението на ATP и WTA
Организаторите на "Уимбълдън" с реакция след решението на ATP и WTA

Международната федерация по тенис, ATP и WTA също забраниха Русия и Беларус да участват в международни отборни състезания, но позволиха на играчите от двете страни да се състезават като неутрални спортисти.

Джокович загуби само 4 гейма на старта
Джокович загуби само 4 гейма на старта

"Това е много уникална и странна ситуация, но Големият шлем си е Голям шлем - каза Джокович и добави, че планира да играе на турнира в Лондон. - "Уимбълдън" винаги е бил моята мечта от дете. Не гледам на това през призмата на точки или наградни фондове, но трябва да има някои стандарти и известно взаимно уважение. Това е едно от тези решения, при които винаги ще има някой, който ще страда повече. Това е губеща ситуация."

Гледайте всички най-вълнуващи тенис двубои от ATP Masters 1000, ATP 500 и ATP 250, ATP CUP, ATP Finals и Next Gen, на живо, само в ефира на MAX Sport.

Снимки: Gettyimages

Още от Тенис

Виж всички