Ботас разказа за битката в Барселона

Валтери Ботас и Алфа Ромео отново имаха важна роля в битката в първата половина на колоната в Гран При на Испания вчера. Финландецът завърши шести, като кара с две спирания в бокса, а по-голямата част от неговите съперници бяха заложили на три смени на гуми в хода на състезателната дистанция.

Ботас в един момент се изкачи на третото място, след това дълго време задържаше четвъртата позиция, но преди финала нямаше как да отбие атаките на Карлос Сайнц и бившия си съотборник в Мерцедес Люис Хамилтън.

“Рискувахме със стратегията - обясни Ботас. - Решихме последната серия обиколки да е по-дълга, но тя се оказа твърде дълга - накрая гумите ми вече не държаха. Поне се опитахме да се преборим за нещо повече.”

Ред Бул с нова двойна победа, Леклер не финишира в Испания
Ред Бул с нова двойна победа, Леклер не финишира в Испания

Валтери обясни, че тимът си е поставил амбициозни задачи в състезанието.

Хамилтън: Можех да се боря за победата
Хамилтън: Можех да се боря за победата

“В това състезание можехме да избираме: дали да се борим да сме най-напред от отборите в средата на колоната или да се опитаме да постигнем нещо повече. Пробвахме да се борим с топ отборите, но този план не се получи. Но и рискът не беше особено голям, тъй като зад нас нямаше съперници, които да са близо.”

Защо Леклер не е особено разочарован от отпадането?
Защо Леклер не е особено разочарован от отпадането?

Ботас е наясно, че Алфа Ромео не притежава скоростта на Ред Бул, Ферари и Мерцедес.

Какво каза Хорнър на Перес след финала
Какво каза Хорнър на Перес след финала

“Нямаме такова темпо, но можех да съм пред Люис на финала ако имах още малко живот в гумите. Но и 6-ото място е добър резултат за нас. Преди финала питах бокса дали мога да спра в бокса за нови гуми и да се пробвам за най-бързата обиколка и допълнителната точка, но авансът ми пред Естебан Окон не беше толкова голям, така че с още едно спиране можех да загубя шестото място и решихме да не рискуваме.”

Гледайте най-вълнуващите състезания от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, на живо, само в ефира на MAX Sport.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички