Гледай на живо

Югозападна Трета лига (Група "А"): Марек - Чавдар (Етрополе) 0:0

Един от най-популярните рефери в Европа прекратява кариерата си

Един от най-популярните рефери в Европа Луиджи Ламоника прекрати кариерата си след 26 години в баскетболното съдийство. Италианецът вече е на 56 години, а през декември ще навърши 57 и според правилата, приключва с ръководенето на официални баскетболни срещи. Подобна бе ситуацията през 2016-а, когато той достигна възрастовата граница за рефериране на мачове в италианското първенство по баскетбол. 

Кариерата на Ламоника започва през 1980 година, а първите си съществени стъпки на международната сцена прави през 1997-а на европейското първенство, а през 2002-а е първият му наряд и за Финална четворка на Евролигата. През следващата година италианецът ръководи и финал в Евролигата. Известният съдия е свирил още мачове от две олимпиади, две световни първенства и шест еврошампиони. 

„Това беше последният ми мач. Беше страхотно приключение. Искам да остана близо до баскетбола, но в друга роля“, заяви Луиджи Ламоника в Белград, където се проведе тазгодишното издание на Финалната четворка на Евролигата. „Приключих със съдийството“, категоричен бе Ламоника след финала между Реал Мадрид и Анадолу Ефес, спечелен от турския тим с 58:57.

Още от Баскетбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти