Автомобилната федерация на България остана без лиценз

Министърът на младежта и спорта Радостин Василев отне днес спортния лиценз на Автомобилната федерация на България (АФБ). АФБ загуби в края на миналата година правото си за огранизира състезания за период от 6 месеца, като санкцията беше наложена от служебния министър на спорта. В началото на март АФБ обяви, че ще се бори срещу това наказание и свика пресконференция с участието на автомобилни пилоти, които декларираха желанието си да се състезават отново пред родна публика.

“Министърът на младежта и спорта Радостин Василев издаде Заповед № РД-09-393/18.05.2022 г., с която ММС отнема безсрочен спортен лиценз № 1, издаден на Сдружение с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност “Автомобилна федерация на България”. Заповедта на министър Василев е издадена на основание чл. 24, ал. 1, т. 2, предл. 1 от Закона за физическото възпитание и спорта и въз основа на Протокол № 1 от 06.04.2022 г. и Протокол № 2 от 16.05.2022 г. от работата на Комисията по лицензиране и регистриране. Във връзка с подадени множество сигнали, отнасящи се до нарушения от страна на спортни федерации, Комисията по лицензиране и регистриране продължава своята работа”, се казва в официалното съобщение на спортното министерство.

На 8 март тази година президентът на АФБ Камен Михайлов обяви, че подава оставка, за да “не е пречка в развитието” на автомобилния спорт у нас. Също тогава генералният секретар на АФБ Калоян Станчев потвърди, че федерацията обжалва решението на министър Кузманов, но тогава все още нямаше решение.

АФБ срещу спортното министерство
АФБ срещу спортното министерство

Лицензът на АФБ с номер 1 беше издаден от бившия министър на спорта Красен Кралев през 2019 година, след като СБА обяви, че “сваля доверието си” от БФАС. Това решение доведе до протести на пилоти и организатори, както и в криза с провеждането на голяма част от състезанията у нас плюс драстичен спад в нивото на организацията им.

Спортното министерство отговори на АФБ
Спортното министерство отговори на АФБ

Преди дни министър Василев коментира, че според него лицензът на АФБ е издаден незаконосъобразно и обеща действия, след като се запознае с двете проверки, назначени на работата на федерацията и нарушенията, заради които министър Кузманов спря дейността на организацията за половин година.

Камен Михайлов подаде оставка от АФБ
Камен Михайлов подаде оставка от АФБ

Гледайте най-вълнуващите състезания от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, на живо, само в ефира на MAX Sport.

Снимки: Sportal.bg

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти