Давид Давидов: Треньорската смяна не бе самоцел

Давид Давидов: Треньорската смяна не бе самоцел

Един от президентите на волейболния Левски - Давид Давидов, говори по актуални за клуба ни теми в интервю пред официалния сайт.

Президентът на “сините”: Два мача вгорчиха сезона на Левски
Президентът на “сините”: Два мача вгорчиха сезона на Левски

- Г-н Давидов, нека започнем с една рекапитулация от ваша страна за изминалия сезон на мъжкия ни отбор.

- На фона на медалите от миналото първенство, не можем да сме доволни от шестото място в класирането, и отпадането на четвъртфинал в плейофите. Това, което добави горчив привкус бяха шестте загубени срещи с тайбрек, тук включвам и златния гейм с Амщетен. Един спечелен мач в тези срещи щеше да означава повторение на постигнатото преди година. Не показахме нужната концентрация в онези моменти, в които психиката има почти такъв принос за победата, колкото имат волейболните аргументи.

Левски се разделя с Андрей Жеков 🏐
Левски се разделя с Андрей Жеков 🏐

- Явно това са причините да последват промени. Най-важната бе треньорската смяна. Каква цел гони ръководството с назначението на Николай Желязков?

- Нека бъде ясно – смяната на Андрей Жеков не е била самоцел. Ние ценим високо работата на Андрей - неговия професионализъм, отдаденост към клуба и принос в израстването на нашите състезатели. Нашият тригодишен ангажимент приключи и настъпи момент за оценка на възможностите за бъдещето на клуба. В решението на Николай Желязков да не продължава с Нефтохимик видяхме възможност за надграждане и завършване на процеса по трансформирането на нашите талантливи състезатели в успешни волейболисти на високо ниво. Не бихме направили тази промяна с друг треньор от работещите в България. Имахме желание да задържим Андрей в екипа на клуба, но не успяхме да намерим приемлива и за него форма.

Левски обяви новия си старши треньор
Левски обяви новия си старши треньор

- С какво ви убеди кандидатурата на Желязков?

- Неговите успехи през последните години са безспорни. Това, което намираме за изключително ценно е умението му да извлича максимума от своите състезатели -  качество с висока стойност за нас, тъй като нашите млади състезатели ще трябва да надскачат постоянно своите моментни възможности и да печелят в бъдещо конкурентно първенство. В двата предварителни разговора помежду ни, той потвърди готовността си да поеме клуба с ясното съзнание, че в основата му ще има  изключително млад състав.

Левски благодари на Боян Йорданов 🏐
Левски благодари на Боян Йорданов 🏐

- Отборът се раздели вече с трима играчи – Боян Йорданов, Владимир Станков и Самуил Вълчинов. Какви са причините?

- Причините са различни. С Боян имахме изключително коректен и мъжки разговор. Той подкрепи нашето желание да дадем път на младите диагонали в клуба, за което сме му изключително благодарни. Влади Станков е състезател на ЦСКА и беше преотстъпен при нас за 1+1 година. Момчето трябва да продължи да се развива, както и да вдигне нивото в по-силен отбор и първенство. Такова е виждането и на ръководството на ЦСКА. Случаят със Самуил е различен. Ние имахме желание да продължим работата си с него. Самуил дойде при нас едва 15 годишен, израсна и се разви при нас. Чувстваме го изключително близък. Периодът на неговото преотстъпване при нас от Виктория обаче приключи тази година. Той беше изключително убеден в желанието си да направи промяна. Нямаше какво друго да направим, освен да му пожелаем успех.

Втори национал подсилва Дея за новия сезон
Втори национал подсилва Дея за новия сезон

- Какво предвижда селекцията с оглед на овакантените позиции? Възможно ли е в Левски отново да има чужденци?

- В настоящата ситуация ние имаме нужда от подсилване на поста посрещач. Твърде възможно е Гордан Люцканов също да потърси варианти в чужбина, предвид вече зрялата му волейболна възраст – тази година той навърши 25 години. Ще търсим качествени попълнения, които да дадат класа на отбора във важните моменти. Ще продължим да работим с Владимир Гърков, Светослав Гоцев, Николай Захариев. На постовете разпределител и диагонал ще разчитаме на наши кадри. Вярваме, че момчетата са готови за тази отговорност.

Левски отново ще залага на младите и на няколко опитни волейболисти през следващия сезон
Левски отново ще залага на младите и на няколко опитни волейболисти през следващия сезон

- Има ли вариант да се допусне отклонение в начертания път с налагане на почти изцяло млад състав в търсенето на конкретни резултати?

- Твърде дълго работим в тази посока, за да променим пътя точно сега. Разполагаме с изключително много талант в рамките на три поколения, които трябва да получат своя шанс за игра и трупане на опит. Ясно ни е, че в такъв процес ще има и пропуснати възможности заради младежки грешки. Дано обаче, когато се радваме на успехите на отборите на Мартин Стоев и Виктор Карагьозов, отчитаме факта, че на тези момчета е даден ранен шанс да се изграждат като състезателите, които печелят мачове за своите национални формации. Когато говорим за резултати, селекции, конкурентни отбори е важно да отчетем и нещо друго - клубовете у нас не функционират при равни начала, що се касае до бюджети. Разполагаме с едно прекрасно съоръжение, което обаче носи със себе си тежки оперативни разходи. Средните ни сметки само за ток през отоплителния сезон средно месечно са в размер на 20 - 25 000 лв. Към това добавяме разходи за поддръжка, почистване, охрана и т.н. Можете да предположите какви са разходите по тези пера на всеки един от отборите, класирали се преди нас миналата година.

- Съгласен ли сте, че през новия сезон конкуренцията за челните места в първенството се очертава да е още по-здрава?

- Смятам, че броят на стойностните отбори ще се запази, но ще има промяна в амбициите на някои от клубовете. Поне до момента след безспорния фаворит Хебър, най-сериозна заявка за селекция се прави от Дея. Ще се опитаме да сме максимално близо до тях.

- Да се върнем на новия треньор. Срокът на договора на Желязков е 3 години, което означава, че става дума за дългосрочен проект. Като ръководство каква е вашата идея с този ход?

- Според нас един треньор трябва да разполага с хоризонт  за работа и реализация на идеите си. Особено, когато разполага с един доста млад състав, който тепърва ще се изгражда и развива. Смятаме, че в рамките на такъв период нашите момчета ще могат да развият своя потенциал и да бъдат готови за волейбол на високо ниво.

- Всеобщо е мнението, че залата и въобще условията за работа в клуба, са най-добри в България. Това провокира доста фенове да смятат, че тези условия изискват и реципрочни резултати. Какво мислите по въпроса?

- Изградили сме тази база с условията в нея основно с мисъл за подрастващите. В този смисъл резултатите са там където трябва  - спечелили сме всички титли в мъжко направление в последните години. Гръбнакът на националните отбори за подрастващи е съставен от наши състезатели. Амбициите са такива и през тази. Започваме да правим своите заявки и девическото направление. Ясно ни е, че независимо от горното, лицето на клуба се формира от мъжкия отбор. На този етап обстоятелствата и поради нашата стратегия и поради други фактори, е трудно да се борим с отбори като Хебър. Надявам се скоро това да се промени.

- Много състезатели на Левски ще са ангажирани лятото с различни национални гарнитури и съответно ще имат по-малко време за почивка. Плюс или минус е това според вас?

- Изключително и само плюс. Младите състезатели израстват и се развиват с всяка тренировка и среща. Мачовете с формациите на водещите волейболни сили са безценен опит, а при успехи и повод за самочувствие. Миналата година два набора победиха връстниците си от Италия. Това са безценни моменти за момчетата.

- И за финал – какво е мнението ви за формата на шампионата?

- Форматът през следващата година ще бъде една идея по-смислен. Ще намалее броят на протоколните мачове, а също така ще се избегне липсата на баланс от предходната година – имахме различно качество на отборите в двете осмици и това доведе до не особено реално класиране в края на редовния сезон.

Гледайте най-вълнуващите волейболни двубои от Лигата на Нациите (мъже и жени), на живо, в ефира на MAX Sport.

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти