Отказаха на Аякс празненства за титлата в центъра на Амстердам, това доведе до смъртни заплахи

Кметът на Амстердам Фемке Халсема е "получила множество заплахи", след като градският съвет постанови, че честването на шампионската титла на Аякс по футбол не може да се проведе на Музейния площад в центъра на столицата. Два кръга преди края на сезона Аякс има четири точки пред ПСВ Айндховен и може да спечели титлата още в сряда, когато приема Хееренвеен. По-рано градският съвет реши честванията да се провеждат на стадиона, а не в центъра на града. 

"След като съобщихме това, аз лично бях засипана със заплахи и обиди. Обикновено не реагирам на такива неща, но сега бих искала да ви призова да се въздържате от необмислени действия", заяви кметът. Градските власти се свързаха с редица компании в опит да организират тържества на Музейния площад. "Заедно с Аякс обаче стигнахме до заключението, че не можем да проведем събитието на площада с необходимите мерки за сигурност", добави Фемке Халсема. 

В ситуацията дори се намеси министърът на сигурността и правосъдието на Нидерландия Дилан Йешилгьоз-Зегериус, която подчерта, че "кметът трябва преди всичко да гарантира безопасността на феновете на Аякс и всички амстердамци, а нейните решения трябва да се спазват". През 2019 година повече от 100 хиляди души изпълниха Музейния площад, за да отпразнуват победата на Аякс.

Снимки: Gettyimages

Още от Футбол свят

Виж всички