Децата могат да се привлекат към спорта, когато се докоснат до него, счита треньорът по плуване Кирил Бъчваров

Децата могат да се привлекат към спорта, когато се докоснат до него, счита треньорът по плуване Кирил Бъчваров

За да се привлекат децата към даден спорт, те първо трябва да имат възможност да се докоснат до него, каза в интервю за БТА треньорът по плуване Кирил Бъчваров. Като председател на плувен клуб „Инвиктус“ – Плевен, той, заедно с oбщина Троян и средно училище (СУ) „Св. Климент Охридски“ в планинския град, има амбицията всяко троянско дете да усети предизвикателствата, предимствата и ползите от плуването. Чрез програмата „Започни да плуваш“, която са започнали от 1 април, вече над 260 деца са преминали безплатно двуседмично обучение по плуване, в края на което голяма част от тях са продължили да практикуват спорта, разказа Бъчваров.

Целта е всяко едно дете да придобие базови умения по плуване

„С директорката на училището Иванка Цекова и кмета на община Троян Донка Михайлова взехме решение да направим съвместна програма, с която всяко едно дете, което иска да пробва спорта, да премине четири безплатни тренировки. По този начин придобива базови умения за вода, които обезпечават неговата безопасност, когато ходи на море и на басейн. Самото дете и родителите се запознават със спорта и, ако има влечение към него, след това може да се развива и да продължи да плува редовно. Това ни е целта - да достигнем чрез тази програма до всяко едно дете в Троян. Това е ключово, защото плуването буквално спасява животи“, посочи треньорът.

Той уточни, че следващият безплатен курс ще е в средата на май, за който вече има записани над 30 деца. От първите два етапа над 160 деца са продължили постоянно да тренират. Членският внос, който се плаща на дете за месец, е 62 лева.

Плувен клуб „Инвиктус“ е създаден през 2014 г., като започва с тренировки само в Плевен

Плувен клуб „Инвиктус“ е създаден през 2014 г. Първоначално треньорите са работили само в Плевен, но с деца и от други региони. В момента там водят тренировки само с професионални състезатели.

През 2019 г. от клуба решават да развиват плуване и в Ловеч, тъй като много от децата, които тренират в Плевен, са от люляковия град. Известно време използват басейна в местен хотел, но поради твърде висок наем се отказват. Насочват усилията и надеждите си към Троян, където срещат гостоприемството на общината и СУ „Св. Климент Охридски“ и подписват с тях договор за една година.

Басейнът е по-голям, с три коридора, дължината му е 17 метра, а това създава по-голяма перспектива за развитието на децата и техните качества, обясни треньорът.

Същевременно от плувния клуб водят преговори с детска градина „Радост“ в Ловеч, където също има подходящ басейн за деца от три до 10 години, но стои неизползваем поради различни причини, каза Бъчваров.

В Плевен ще изградят спортен плувен комплекс с четири басейна

Големият проект на плувния клуб е в Плевен, разказа председателят. Там предвиждат изграждане на нов спортен плувен комплекс с четири басейна. Инвестицията е между 10-12 милиона лева, тъй като ежедневно материалите поскъпват. Средствата са осигурени с кредитна линия от Фонда за регионално градско развитие и банка ДСК. Мястото, на което ще се строи, е подготвено.

Кирил Бъчваров посочи още, че когато комплексът е готов, което се надява да стане до края на 2023 г., и в Плевен ще организират безплатни курсове.

„Това е най-силният начин някой да бъде привлечен към даден спорт – когато му бъде даден шанса да има преживявания спрямо тази дейност. Поради това ние ще продължим тази инициатива“, добави Бъчваров.

Няма подходяща възраст за започване на тренировки по плуване, това зависи от самото дете

По думите му няма подходяща възраст за започване на тренировки по плуване, това зависи от самото дете. „Имаме деца, които започват на пет години и буквално при първото влизане във водата нещата и упражненията, които задаваме, им се получават с лекота. Има и такива, при които се случват малко по-трудно и им отнема повече време и фокус, за да започнат да се развиват“, обясни треньорът.

Ползите са за тялото, духа и ума

По думите му ползите са от здравословна гледна точка – хармонично развитие на цялото тяло и особено сърдечно-съдовата и дихателна системи, защото плуването е аеробен спорт, който е доказано, че удължава и подобрява качеството на живот. Вторият фактор е създаване на превенция и способности, които те развиват, когато попаднат във водна среда. Третата причина е, че плуването е монотонен спорт, който изисква повече фокус и дисциплина, подобрява се и това. Работи за всичко - здрав дух, тяло и ум, категоричен е специалистът.

Нивото на този спорт в България е ниско, поради липса на база и спортна култура

Според Кирил Бъчваров нивото на този спорт в България е ниско, поради липса на база и спортна култура. „Състезателното плуване е по-скоро държавна политика. В България има много силни клубове. Имаме участници на световно, на европейско първенство, но спрямо световния елит сме далеч. Целта на спорта е това, което са постигнали във Финландия например, т.е. да се възпитат и привлекат повече хора да се занимават с масов спорт и да поддържат форма за здраве“, каза още треньорът.

Затова инициативите на плувния клуб няма да спрат, а ще продължат да привличат децата, като им открехват вратата към спорта, обещава Кирил Бъчваров.

Още от Водни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти