Днес ще се реши съдбата на трима от българите в Серия “Б”

Днес ще се реши съдбата на трима от българите в Серия “Б”

Днес предстои да се изиграе последния кръг в Серия “Б”, като той е изключително важен за отборите на трима от българите във второто ниво на италианския футбол. Монца на Валентин Антов се бори за директна промоция, Асколи на Атанас Илиев ще се опита да си улесни плейофите за влизане в Серия "А", докато Козенца на Андреа Христов ще се стреми да избегне директно изпадане в по-долната дивизия. Единствено за Реджина на Андрей Гълъбинов 38-ият кръг на първенството не е от голямо значение.

Монца и Валентин Антов

Монца е на втората позиция в класирането с актив от 67 точки и както има възможността да спечели шампионата и да влезе директно в местния елит, така и не е изключено да завърши на четвъртото място и да играе плейофи. На първо място е Лече, който също все още не си е осигурил промоция, с 68 пункта. Третият Кремонезе е с 66 точки, а Пиза е четвърти с 64. Антов и компания имат предимство в преките двубои единствено срещу Кремонезе, докато при равен брой точки с някой измежду Лече и Пиза, те биха завършили зад своя конкурент. 

В днешния си мач Монца е гост на деветия в класирането Перуджа, който при успех би се изкачил на плейофното осмо място, ако Фрозиноне загуби домакинството си на Пиза. Лидерът Лече посреща последния Порденоне на своя стадион, докато Кремонезе има визита на 12-ия Комо. По-рано през сезона Монца и Перуджа завършиха наравно 2:2.

Асколи и Атанас Илиев

Асколи заема седмата позиция в подреждането с актив от 62 точки и за първи път от 17 години насам ще участва в плейофите за изкачване в Серия "А". Тимът има шанс да завърши на четвъртото място в крайното класиране и така да прескочи първия кръг на плейофите и да играе директно във втория. Ако не успеят да го направят, “кълвачите” ще трябва да преодолеят три плейофни кръга, за да си спечелят промоция в елита. В първия кръг играят петият срещу осмия и шестият срещу седмия, а победителите от тези сблъсъци ще се изправят съответно срещу четвъртия и третия в редовния сезон. Победителите от втория кръг ще се изправят един срещу друг във финален плейоф.

Асколи обаче много трудно ще стане четвърти, тъй като за целта нито един измежду Пиза (64 т.), Беневенто (63 т.) и Бреша (63 т.) не бива да победи в своя двубой. Всяка спечелена позиция обаче ще бъде от полза на Илиев и компания при оформянето на плейофните двойки. Отборът на българския национал тази вечер е домакин срещу 10-ия Тернана, който ще играе единствено за своята чест. “Бианконерите” вече победиха този съперник през настоящия сезон с 4:2. Междувременно, Беневенто има домакинство срещу 15-ия СПАЛ, който се спаси от изпадане, а Бреша посреща Реджина на Андрей Гълъбинов.

Козенца и Андреа Христов

Козенца е едва на 17-ата позиция в класирането с 32 точки. Този отбор също може да играе плейофи, но за оставането си в Серия “Б”. Другият и по-лош вариант е “вълците” да изпаднат директно в Серия “Ц”. Техните преки конкуренти са 16-ият Алесандрия (34 т.), който също ще играе за плейофи, и 18-ият Виченца (31 т.), който е в зоната на изпадащите. Любопитното е, че тази вечер те ще се изправят един срещу друг в пряк двубой, като домакин е Алесандрия. 

Идеалната ситуация за Козенца е да победи при домакинството си на 11-ия Читадела, а Виченца също да спечели своя мач. Така Христов и компания ще разполагат с предимството да бъдат гости в реванша от плейофите. Ако ще има Алесандрия за опонент в тях, Козенца със сигурност ще бъде гост във втория мач заради по-лошите си показатели в директните срещи помежду им. Ако обаче не успее да спечели днешния си мач, отборът рискува да изпадне още тази вечер, при положение че по същото време Виченца запише победа. По-рано през сезона Читадела и Козенца завършиха наравно 1:1.

Реджина и Андрей Гълъбинов

Реджина е на 13-ата позиция в таблицата с 46 точки в актива си, като със сигурност през следващия сезон ще играе в Серия "Б". “Амарантите” могат да се изкачат на 12-ото място или да паднат до 14-ата позиция, в зависимост от изхода на днешната им визита на Бреша, както и на мачовете на 12-ия Комо (47 т.) и 14-ия Парма (46 т.). Гълъбинов и компания загубиха с 0:2 предишния си мач с “лъвовете” през кампанията.

Най-добър възможен сценарий за българите в Серия “Б”: 

Монца да спечели първенството и да се класира директно за Серия "А". Асколи да завърши на четвъртото място и да пропусне първия кръг от плейофите за промоция. Козенца да приключи на 16-ата позиция и да е гост в реванша на плейофа за оставане в Серия “Б”. Реджина да се придвижи до 12-ото място.

Най-лош възможен сценарий за българите в Серия “Б”:

Монца да завърши четвърти в класирането и да играе в плейофите за промоция в Серия "А". Асколи да остане седми и да се включи още в първия кръг на плейофите. Козенца да се свлече до 18-ата позиция и да изпадне директно в Серия “Ц”. Реджина да бъде задминат от Парма и да остане 14-и в подреждането.

Още от Футбол свят

Виж всички