Петър Стойчев триумфира в състезание по плуване във водите на Северния ледовит океан

Петър Стойчев триумфира в състезание по плуване във водите на Северния ледовит океан

Легендата в маратонското плуване Петър Стойчев прибави още един златен медал към богата си колекция. 

Пореден голям успех записа легендата в маратонското ни плуване Петър Стойчев, който спечели състезанието от календара на Световната федерация по ледено плуване във водите на Северния ледовит океан. В района на остров Свалбард (Норвегия) българинът не даде шанс на 19-те си конкуренти от цял свят в дистанцията от 1000 метра и заслужено беше награден със златния медал за първото си място.

Състезанието се проведе при много тежки условия - температура на водата под нулата, а на въздуха - минус 15 градуса. Заради безопасността на състезателите организаторите решиха надпреварата да се проведе в акваторията на местното пристанище и разделиха дължината на трасето на 5 обиколки по 200 метра. Легендата спря хронометрите на 14:25 минути, което само по себе си е рекорд за толкова продължително време в ледени води. Веднага след финала Петър Стойчев развя българския трибагреник под бурните аплодисменти на съперниците си и хората от Световната федерация.

“Това беше най-трудното ми плуване в такива условия. Толкова беше студено, че след края на състезанието бях близо четири часа без чуствителност на пръстите и едва говорех. Организацията от страна на Световната федерация по ледено плуване беше перфектна и това помогна много, както на мен, така и на останалите конкуренти. Бяха се погрижили за всичко и не се допуснаха случайности. Трябваше да плуваме първоначално в права линия 1000 метра, но заради размножителния период на много животни под водата се промениха плановете и решението се взе заради безопасността на всички ни. На брега бяха подготвени специални отоплени палатки за възстановяване и медицински екипи. Радвам се много, че и тук на остров Свалбард записах победа и съм първия в света с две титли от Южния и Северния полюс по ледено плуване. Бях се подготвил с българското знаме и нямах търпение да го развея пред всички на това отдалечено място за човека. Щастлив съм, че успях в тези тежки условия ,но нито за миг не съм си и представял, че няма да се справя. Напротив, влязох в ледените води пределно мотивиран и не мислех за студа. Знаех, че после ще бъде също толкова трудно да се възстановя, но аз съм българин и не се предавам. Като се завърна у нас ще разкажа още подробности, защото има много интересни неща , които видях и преживях през тези дни на Северния полюс“, сподели Петър Стойчев.

По време на награждаването след края на състезанието шефът на Световната федерация по ледено плуване Рам Баркай (ЮАР) се изказа много лаяскаво за българския плувец.

„Възхищавам се на Петър Стойчев и неговата воля за победа. Той притежава несломим дух и е истинско удоволствие да го виждам как плува в ледените води. Още на Антарктида се убедих в неговите безспорни качества като състезател, а и като човек, защото е много добър характер. Гордост е за мен и екипа от IISA да имаме в редиците си такъв голям шампион като Стойчев. Целта ни като ръководство на Световната федерация по ледено плуване е да разширим географията на състезанията и през следващата година да достигнем до нови точки на планетата“, каза на церемонията Рам Баркай.

Петър Стойчев се завръща в България на 10 май, като дотогава ще вземе участие и в работни срещи на международната федерация, които ще бъдат на територията на Норвегия.

Още от Водни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти